Aktuality z oblasti financí

MČ Praha 10 dokončila rekonstrukci Polikliniky Malešice, lékaři už ordinují v nových prostorech

Kompletní rekonstrukce Polikliniky Malešice je hotová, koncem července byl objekt zkolaudovaný. Nyní už všichni lékaři, sestry a další zdravotníci pracují v opravených ordinacích. Stavební práce pro MČ Praha 10 zajistila společnost Subterra, zdravotnické zařízení provozuje zdravotnická skupina EUC.

Publikováno: 24.09.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Sociální oblast a zdravotnictví3494

Rekonstrukce malešické polikliniky trvala 2,5 roku (Subterra ji zahájila v lednu 2019) a stála 313 milionů korun bez DPH. „Jednalo se o velmi náročný projekt, který plně odpovídal stáří budovy ze 70. let minulého století. Došlo k celkové rekonstrukci obvodových plášťů a výrazné modernizaci všech vnitřních prostor. Zdůraznila bych, že v celém objektu jsme odstranili veškerý azbest,” popisuje Olga Koumarová (ODS), radní pro investice MČ Praha 10.

Stavební práce probíhaly ve dvou etapách, nejprve přišlo na řadu západní, poté východní křídlo. Pracoviště, která zrovna nebyla rekonstruovaná, standardně fungovala, ostatní lékaři byli přesunuti do náhradních prostor v protější budově bytového domu Malešice. Po celou dobu byla v provozu také nonstop otevřená lékárna, která se nyní rovněž vrací na své původní místo.

Rekonstrukce nijak neomezila poskytování zdravotnických sklužeb v Malešicích. Tuto velkou prioritu se nám společně podařilo naplnit, včetně zajištění nepřetržitého provozu lékárny,” rekapituluje radní Michal Kočí (Piráti), jenž má na vršovické radnici zdravotnictví v gesci. „Nyní se však komfort prostředí rapidně zvedl, v Malešicích máme zkrátka zdravotnické zařízení 21. století,” doplňuje radní Kočí. 

„Všechna stávající oddělení jsou po rekonstrukci budovy v plném chodu. A to včetně velmi dobře zásobené lékárny s pohotovostním provozem, kde si mohou pacienti kdykoli, tedy 24 hodin denně a 7 dní v týdnu, vyzvednout léky na předpis nebo nakoupit volně prodejné přípravky. V rámci plicní ambulance vzniklo na klinice centrum postcovidové péče zajišťující celou škálu vyšetření pacientům, kteří prodělali koronavirus. Malešická klinika také patří mezi ty, kde je možné se očkovat proti covidu-19,” uvádí Michal Bednář, výkonný ředitel EUC klinik, a doplňuje: „Jsem rád, že díky rekonstrukci kliniky mohou lékaři, sestry a další zdravotníci poskytovat našim pacientům zdravotní služby na vysoké úrovni v moderním a příjemném prostředí.”

„Sladit takto náročnou rekonstrukci budovy s jejím nepřetržitým zdravotnickým provozem, bylo opravdovou výzvou,” dodává za generálního dodavatele Subterra a.s. Petr Kajer, ředitel divize, která stavbu provedla. „Dokázali jsme se však s ní úspěšně vypořádat, za což vděčíme i dobré spolupráci s investorem, provozovatelem, projektantem a technickým dozorem. Součinnost všech zúčastněných stran byla velkým plusem této stavby.” 

O objevu v průběhu rekonstrukce:

Při stavebních pracích byla odhalena skleněná mozaika „Růst – Příroda“ stará čtyřicet let. Kompozice akademické malířky Magdalény Cubrové byla konzervovaná a následně instalovaná u hlavniho vstupu, kde vítá pacienty. Našla se rovněž menší mozaika  Příroda a hygiena”, o níž experti na umění sice věděli, nebylo ale jasné, kde přesně se v budově nachází. V souladu s původním záměrem je nyní součástí interiéru nové lékárny.

Více o tématu zde: https://praha10.cz/mestska-cast/kultura/aktuality-z-kultury/artmid/7994/pri-rekonstrukci-polikliniky-malesice-se-nasla-mozaika-z-prelomu-70-a-80-let-minuleho-stoleti-mc-praha-10-ji-vystavi-u-hlavniho-vstupu?articleid=3430