Aktuality z oblasti financí

Léčebna ve Vršovicích otevřela novou místnost pro terapie, klienti tu budou cvičit i chodit na školení

Léčebna dlouhodobě nemocných v Obloukové ulici v Praze 10 slavnostně otevřela nově zrekonstruovanou část své budovy. V prostorách, jejichž opravu finančně zajistila Praha 10, je dílna na arteterapie, zázemí pro zaměstnance a zhruba stometrová místnost, která bude sloužit jako tělocvična i přednáškový sál.

Léčebna ve Vršovicích otevřela novou místnost pro terapie, klienti tu budou cvičit i chodit na školení

„Mnoho našich klientů u nás zůstává půl roku i déle. Jakékoli možnosti, jak zpestřit jejich denní program, výrazně přispívají ke zvýšení kvality času, který tu tráví, a tím i ke snazšímu návratu do domácí péče,“ říká ředitel LDN Vršovice Václav Ptáček.

V budově, kde léčebna sídlí, byl dlouho nevyužívaný prostor. V roce 2016 městská část Praha 10 investovala 2,35 milionu korun, aby tu mohla vzniknout masérna pro klienty, dílna pro ergo- a arteterapie, muzikoterapie a logopedii a také velká multifunkční místnost. Ta na rozloze 95 metrů čtvrtečních nabízí možnosti pro cvičení, fyzioterapie, ale také pro konání přednášek nebo školení.

„Žádnou takovou místnost dosud léčebna neměla. S klienty se cvičilo na pokojích nebo chodbách, proto věříme, že nové prostory přispějí k jejich většímu pohodlí,“ říká radní pro sociální oblast Ondřej Počarovský.

V nové terapeutické místnosti je kromě klasických cvičebních strojů také stroj na uvolňování svalů, část místnosti připomíná taneční sál a díky dataprojektoru se může změnit i na přednáškový sál nebo malé kino. V místnosti pro ergoterapii, tedy terapii, která pomáhá lidem obnovit si běžné denní činnosti, přibyla kuchyňka, takže si tu klienti mohou zpříjemnit čas například pečením vánočního cukroví.

„Praha 10 dává na sociální služby více než 100 milionů korun ročně a v léčebně v Obloukové je vidět, jak smysluplně se dají tyto prostředky využít. Hlavním smyslem rekonstrukce bylo rozšířit a zlepšit léčbu i zpříjemnit pobyt v léčebně jejím klientům, a to se, myslím, podařilo,“ doplnil Ondřej Počarovský. Všechny místnosti se nyní zařizují nábytkem, v plném provozu budou po novém roce.