Aktuality z oblasti financí

Kvůli velkému zájmu obyvatel Praha 10 označí další významné objekty štítky pro informování o jejich historii přes Wikipedii

Vzhledem k velkému a pozitivnímu ohlasu obyvatel Prahy 10 se rozhodla městská část rozšířit umístění dalších štítků s tzv. QR kódy na významná místa a budovy. Prostřednictvím nich se pak všichni zájemci mohou přes internetovou encyklopedii Wikipedie dozvědět historii daného místa či objektu. Systém je založen na kódech, které uživatel zašle prostřednictvím mobilního telefonu a následně se mu na přijímači zobrazí příslušná stránka na Wikipedii. "Je to velmi jednoduché, rychlé a uživatelsky pohodlné. I proto máme na tento projekt velké množství pozitivních ohlasů. Rozhodli jsme se tak databázi rozšířit o další významná místa a objekty," uvedla místostarostka městské části Praha 10 Ivana Cabrnochová (SZ).

Štítky s kódy jsou umístěny například na Husově sboru na Vinohradech, Husůvě sboru ve Vršovicích, Šalounově či Trmalově vile. Radnice plánuje nicméně rozšíření i v Heroldových sadech, na Trolejbusové otočce Orionka či budově Vršovického zámečku. Kromě významných míst se uvažuje i o umístění těchto štítků na budovy základních škol, které o tuto akci projevily zájem. „Naším záměrem je do tohoto projektu zapojit i žáky, kteří tak budou moci sami zpracovat historii své školy a informace doplnit třeba i o obrazové přílohy,“ dodal starosta Prahy 10 Milan Richter (ODS) s tím, že městská část bude zároveň aktualizovat informace na Wikipedii již označených objektů a míst, neboť tento projekt realizuje už od minulého roku.

QR kód je grafická značka, která se umisťuje na významná místa, či reklamy, letáky, zboží atd. Značku lze sejmout fotoaparátem mobilního telefonu, který má nainstalovanou aplikaci. QR kód následně uživatele přesměruje na vybranou webovou stránku, jež poskytuje souhrn informací k místu a objektu.