Aktuality z oblasti financí

Hru doplní výstavy, Desítka si dál připomíná legendárního Waldese

Magické datum 2. 2. 2022 na Desítce patří Jindřichu Waldesovi! Odkaz věhlasného podnikatele, sběratele, mecenáše umění a sportu ode dneška připomínají hned dvě výstavy na území Prahy 10. První vytvořila sama městská část z předmětů a materiálů z archivů i osobních sbírek svých občanů, druhou si zapůjčila z Národního technického muzea.

Publikováno: 02.02.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Kultura3596

Zároveň 22. února definitivně skončí třikrát prodloužená venkovní rodinná hra „Za Waldesovým diamantem“ (podrobněji zde), úspěšně ji dosud absolvovalo více než 500 lidí. Nyní se ke hře připojí zmíněné dvě výstavy a desátá městská část tak dál věnuje pozornost jedné z největších osobností svých dějin.

„Jindřich Waldes byl skutečně renesanční člověk a velmi výrazně ovlivnil hned několik oblastí (nejen) naší Desítky. Asi každý už slyšel o továrně Koh-i-noor, od jejíhož založení si letos připomínáme 120 let. Historie fabriky je však spjatá i s řadou zajímavých a veřejnosti málo známých detailů. A trochu stranou mnohdy zůstávají Waldesovy významné aktivity v oblastech umění a sportu,“ říká David Kašpar (VLASTA / STAN), místostarosta MČ Praha 10 pro kulturu, školství a sousedské aktivity.

MČ Praha 10 se rozhodla Waldese představit opravdu komplexně: Už vloni v říjnu rozjela dobrodružnou hru ve starých Vršovicích, při níž účastníci hledají v ulicích 11 skrytých nebo označených předmětů. „A zároveň jsme naše občany vyzvali, ať nám nosí předměty nebo materiály spojené s Waldesovou továrnou. Chtěl bych jim moc poděkovat, sešly se nám od nich moc zajímavé exponáty a ’posbírali’ jsme dokonce i jejich příběhy. Jak jsme s nimi naložili, můžete vidět až do 22. 2. na naší výstavě ve Vzletu,“ láká místostarosta Kašpar do kulturního centra.

Nebo před něj, expozice je totiž umístěná ve venkovní výloze (tzv. rohovce), a prohlédnout si ji je tedy možné také z ulic Norská a Holandská. Název výstavy zní „Fenomén Koh-i-noor“ a mezi autory jsou uvedeni i občané, kteří městské části zapůjčili své osobní předměty a věnovali vzpomínky.

Souběžně s těmito „továrními střípky“ se lidé mohou na nedalekém náměstí Svatopluka Čecha kochat výstavou „Jindřich Waldes. Podnikatel, sběratel, mecenáš“. Ta slavila velký úspěch už v Národním technickém muzeu, nyní ji instituce zapůjčila desáté městské části. Osmadvacet panelů je doslova nabitých informacemi o stvořiteli světa Koh-i-nooru (podrobnosti najdete na stránkách NTM), na „Čecháči“ bude až do konce dubna.

„Moc děkuji Národnímu technickému muzeu za skvělou spolupráci. Jeho výstava přináší našemu ’waldesovskému projektu’ široký kontext, doplňuje opravdu velmi ucelené a komplexní informace. Troufnu si říct, že kdo se zúčastnil naší hry a shlédne obě výstavy, stává se tak trochu expertem na Waldese a jeho Koh-i-noor,“ říká s nadsázkou David Kašpar a dodává: „Celý přibližně půlroční program je navíc situovaný do veřejného prostoru. To je ideální nejen z epidemiologického hlediska, dlouhodobě razím názor, že umění patří nejen do galerií, ale i do ulic.“