Aktuality z oblasti financí

Hlasujeme! Obyvatelé Prahy 10 mohou opět rozhodnout o využití pěti milionů z obecní kasy

Do 16. dubna mohou obyvatelé Prahy 10 v internetovém hlasování rozhodnout o projektech, které v rámci participativního rozpočtu podpoří ze svého rozpočtu městská část Praha 10. O vítězství ve 3. ročníku projektu Moje stopa bojuje 13 návrhů, z různých koutů Prahy 10. 

„I pro tento rok jsme pro projekt Moje stopa v rozpočtu vyčlenili 5 000 000 korun, a tyto prostředky investujeme do vítězných návrhů na změny veřejných prostor naší městské části. Rozhodnutí o tom, které to budou, je plně v rukou veřejnosti,“ říká Bohumil Zoufalík, radní pro územní rozvoj.

„Moje stopa“ dává obyvatelům Prahy 10 možnost navrhnout projekt, který podle nich zlepší veřejný prostor. Návrhy, které úřad vyhodnotí jako realizovatelné, se poté v jarním hlasování uchází o přízeň ostatních obyvatel. Realizaci vítěznýchprojektů pak zaplatí radnice ze svého rozpočtu.

Nápady k vidění na videích
Hlasuje se ve dvou kategoriích - malé návrhy s předpokládanými náklady do půl milionu a návrhy velké. U těch byly předpokládané náklady během technické analýzy stanoveny v rozmezí půl milionu až jeden milion korun. V každé z kategorií může hlasující podpořit dva návrhy. „V zájmu zachování demokracie mohou občané vyslovit i nesouhlas, a to udělením negativního hlasu návrhu, který se jim nelíbí,“ uvedla k systému hlasování Kateřina Vávrová, koordinátorka projektu Moje stopa.

Každý, kdo má zájem se zapojit do hlasování, se může s jednotlivými návrhy seznámit na webových stránkách www.moje-stopa.cz, na facebookovém profilu projektu, kde jsou zveřejněna videa natočená přímo s autory návrhů. Vybírat lzemezi projekty zaměřenými na rozšíření nabídky sportovních a volnočasových aktivit, instalací „chytrého“ mobiliáře, či těmi, které se zaměřují na faunu a flóru.

Hlasování přes internet
„I tentokrát je pro hlasující nabídka pestrá a já věřím, že každý si vybere. Jsem potěšen tím, že i žáci našich škol chtějí zanechat stopu na mapě Prahy 10 a přihlásili své projekty,“ uvedl Bohumil Zoufalík.

Hlasování je otevřeno do pondělka 16.4.2018. V tento den, v 17:00, bude ukončeno a vítězné návrhy budou vzápětí vyhlášené na Fóru Zdravé Prahy 10 v KD Barikádníků. S jejich realizací začne úřad bezodkladně.

Hlasovací aplikace je přístupná z webových stránek www.moje-stopa.cz a pro občany, kteří nemají přístup k internetu, je k dispozici hlasovací místo ve Středisku územního rozvoje na úřadě MČ Praha 10. Zároveň mají občané možnost využít službu mobilního úřadu, kterou lze objednat na telefonním čísle 702 187 288.