Aktuality z oblasti financí

Evropský projekt „Práce a rodina – jde to!“ podporuje rodiče na rodičovské dovolené

Městská část Praha 10 uspěla se svou grantovou žádostí v rámci vyhlášené 5. výzvy operačního programu Praha – Adaptabilita s projektem „Práce a rodina – jde to!“. Náplní schváleného projektu je podpora rodičů na a krátce po rodičovské dovolené, kteří mají trvalé bydliště na území Prahy 10, při jejich návratu na trh práce. Rodičům budou v rámci projektu nabízeny poradenské a vzdělávací aktivity podpořené doprovodnou službou hlídání dětí.

Publikováno: 11.03.2013
Kategorie: Společně, Zprávy tiskového mluvčího43

V rámci poradenských aktivit budou moci rodiče využít možnosti sociálně-psychologické konzultace. Tématické oblasti poradenství budou zaměřeny především na podporu v obtížných a zlomových životních situacích s akcentem na úspěšné propojení rodinného, osobního a pracovního života, zvládání stresových situací, otázky týkající se vývojové psychologie dětí, řešení partnerských a rodinných vztahů či sebeprezentace.

Pracovně-právní poradenství poskytne rodičům podporu a pomoc při konzultacích týkajících se např. práv a povinností při uzavření, ukončení či průběhu pracovního poměru, nároků při pracovní neschopnosti, forem práce při rodičovské dovolené, podmínek a nároků při ošetřování člena rodiny při nemoci dítěte, oblastí rovného zacházení na pracovišti, možností sjednání zkráceného úvazku, postupů v případech výskytu mobbingu či bossingu na pracovišti, problematiky odstupného, aj.

V rámci vzdělávacích aktivit budou pořádány jazykové a počítačové kurzy, jejichž druh a znalostní úroveň budou uzpůsobeny potřebám účastníků projektu. V rámci výcviku sociálních dovedností zaměřených na soulad rodinného a pracovního života budou zohledňována např. tato témata: schopnost souladu profese a soukromého života, time management pracujících rodičů, asertivita v rodině, rodinné právní minimum, rétorika, komunikace s dětmi, stres management, podnikatelské minimum, rodinné formace, psychoneurologický vývoj dítěte, apod.

Vybraným účastníkům projektu umožníme absolvovat rekvalifikační kurz dle jejich potřeb a schopností. Vzdělávací aktivity budou podpořeny doprovodnou službou hlídání dětí.

Projekt „Práce a rodina – jde to!“, který je koncipován na období 18 měsíců, byl oficiálně zahájen 1. 3. 2013. Projektové aktivity jsou hrazeny z Evropského sociálního fondu, jsou tak pro rodiče bezplatné. Z tohoto důvodu od účastníků projektu očekáváme min. 80% docházku na jimi zvolených aktivitách. Informace o projektu naleznete na www.praha10.cz v sekci Akce a projekty.

Zájemci o účast v projektu si termín vstupního motivačního pohovoru mohou sjednat na e-mailové adrese pracearodina@praha10.cz nebo na telefonním čísle 272 657 063.