Aktuality z oblasti financí

Zastupitelé vybírali nejvhodnější variantu budoucí radnice

Zastupitelé Prahy 10 na svém pondělním řádném zasedání vybírali ze tří variant pro budoucí sídlo radnice, která by v budoucnu mohla nahradit současnou zastaralou a nevyhovující budovu Vlasta na Vršovické ulici. Zastupitelé se při hlasování řídili doporučením zvláštní komise zastupitelstva, ve které byli zástupci politických stran v zastupitelstvu - ČSSD, Nezávislí, DPD, SZ, KSČM a TOP 09 - dva vylosovaní zástupci veřejnosti a úředníci.

Zastupitelé vybírali nejvhodnější variantu budoucí radnice
K rozhodnutí dostali zastupitelé  materiál se třemi variantami řešení – rekonstrukce současného sídla na Vršovické, výstavba nové budovy u metra Strašnická a nákup a výstavba radnice na nově zakoupených pozemcích, vzešlých z veřejného výběrového řízení. Tato třetí možnost byla nakonec vybrána jako nejvýhodnější pro vybudování vhodných prostor pro fungování moderního úřadu.
 
V návaznosti na uvedené rozhodnutí bude vyhlášeno otevřené výběrové řízení v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. Záměr vyhlásit předmětné výběrové řízení bude v souladu se zákonem zveřejněn do konce března tohoto roku. Podmínkami výběrového řízení se bude s ohledem na jeho závažnost zabývat zastupitelstvo městské části Praha 10  na jednom ze svých příštích zasedáních. Teprve na základě výsledků otevřeného výběrového řízení realizovaného v souladu se zákonem o veřejných zakázkách bude možné konkrétně specifikovat finanční náročnost tohoto projektu.
 
Vedení desátého pražského obvodu se také ohradilo proti nařčení nekterych zastupcu opizice, kteří v politické inzerci označili uvedené zasedání zastupitelstva za nelegitimní. Podle názorů právníků přitom zasedání zastupitelstva Prahy 10 proběhlo v souladu se zákonem.
 
Zástupci jedne z opozičních stran opustili na celou dobu projednávání schválených bodů jednací sál. „Tito zastupitelé prostě utekli z řádného jednání před jakýmkoliv hlasováním, čímž dali jasný signál, jak jim budoucnost Prahy 10 leží na srdci,“ řekl v této souvislosti starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík (Nez.).
 
Podle něj se tak tímto svým zbytečným aktem nejen nevyjádřili k alternativám budoucnosti radnice, ale svoji nepřítomností přímo ohrozili i další body jednání jako dar radnici v podobě parkovacích míst zdarma v Malešicích, zřízení odborné poradní komise pro budoucnost vily Karla Čapka, svěření pro pozemků z magistrátu či schválení privatizace bytů.
 
Veškeré podklady k procesu rozhodování o radnici jsou průběžně zveřejňovány na webových stránkách radnice www.praha10.cz/radnice