Aktuality z oblasti financí

Referendum k nové radnici v Praze 10 zablokovala TOP 09

Kvůli absenci všech zastupitelů opoziční TOP 09 dnes neprošel návrh starosty Prahy 10 na vyhlášení referenda k omezení výdajů na výstavbu nové radnice této městské části částkou 500 mil. korun. "Opoziční zastupitelé návrh na referendum k radnici s občanskými sdruženími paradoxně původně iniciovali, nyní se ale svoji zbabělou neúčastí na zasedání zastupitelstva vysmáli do obličeje nejen všem těm tisícům lidí, kteří petici podepsali, ale i všem občanům Prahy 10," řekl k výsledkům hlasování starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík (Nez.pro Prahu 10).

 

Publikováno: 13.08.2014
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Zprávy tiskového mluvčího690
Referendum k nové radnici v Praze 10 zablokovala TOP 09

Radnice v uplynulém měsíci rozeslala všem občanům Prahy 10 dopis, ve kterém se dotazovala na témata, která by radnice do referenda mohla zařadit. "Vedle problematiky výstavby radnice lidé v odpovědích nejvíce požadovali vypsání referenda k omezení hazardu, rozšíření sociálních služeb, pokračování privatizace bytů či výstavbu parkovacích domů. O všech těchto tématech by mohli obyvatelé Prahy 10 hlasovat," vysvětlil Zoufalík. 

Pro vyhlášení místního referenda hlasovali všichni přítomní zastupitelé za ODS, ČSSD, Nezávislé pro Prahu 10, Stranu Zelených i KSČM. "Referendum bylo nakonec pohřbeno nejen nepochopitelnou neúčastí TOP 09, ale i politikařením zastupitelů z Desítky pro domácí, kteří návrh nepodpořili s odůvodněním, že odmítají referendum na rekonstrukci stadionu Bohemians v Ďolíčku, byť to bylo a je jejich hlavní politické téma," řekl starosta.

"Je skandální, že na řádné zasedání zastupitelstva nepřijdou zastupitelé, kteří jsou za tuto svoji práci placeni, mají k ní mandát od voličů a především k nim mají zodpovědnost," dodal starosta na adresu všech zastupitelů TOP 09 v Praze 10.

Vyjádřit se k omezení nákladů na radnici formou petice požadoval také návrh občanů Prahy 10. Úředníci radnice našli v tomto návrhu na kontrolním vzorku mezi 9641 podpisy celkem 21 procentní chybovost, což by bohužel znamenalo, že by tento návrh byl neplatný. I přesto byly otázky vzešlé z této petice zařazeny do nakonec dnes neschváleného návrhu vypsání místního referenda.