Aktuality ke koronaviru

Praha 10 nabízí pro rodiče na rodičovské dovolené vzdělávání zdarma včetně hlídání dětí

Radnice Prahy 10 získala z fondů EU v rámci OPPA opět dotaci na projekt, díky kterému spustí od března další vzdělávací kurzy zdarma pro rodiče na rodičovské dovolené či krátce po ní. Zájemci nyní prochází pohovory, na kterých mohou upřesňovat svá očekávání ohledně dalších oblastí vzdělávání v rámci projektu.  „Máme radost, že se rodiče mají zájem vzdělávat. Pomůže jim to při nástupu zpět do pracovního procesu,“ uvedla starostka Prahy 10 Radmila Kleslová.

 

 

Praha 10 nabízí pro rodiče na rodičovské dovolené vzdělávání zdarma včetně hlídání dětí

Rodiče nemusí řešit otázku, kdo pohlídá děti, zatímco oni se budou v rámci projektu vzdělávat. „Velkou výhodou je to, že radnice zajišťuje účastníkům kurzů zdarma službu hlídání dětí v dětské herně, a to přímo v místě konání kurzů,“ vysvětluje starostka Kleslová. 

Jak takové kurzy probíhají, a co se při nich lze všechno naučit? Počítá se hlavně s kurzy angličtiny a práce s počítačem. Míra obtížnosti a přesné zaměření se bude šít na míru potřebám účastníků. Probíhat budou i tréninky sociálních dovedností zaměřených na soulad rodinného a pracovního života, kde se budou řešit například témata asertivity v rodině, rétorika, komunikace s dětmi, stres management či podnikatelské minimum. „Na základě vstupního pohovoru a motivačního dopisu umožníme vybraným účastníkům projektu také možnost absolvování rekvalifikačních kurzů,“ doplňuje starostka.

K dispozici budou i sociálně-psychologické konzultace zaměřené především na podporu v obtížných a zlomových životních situacích. Pracovně-právní poradenství poskytne formou konzultací rodičům pro změnu pomoc v oblasti práv a povinností při uzavření, ukončení či průběhu pracovního poměru, nároků při pracovní neschopnosti, formách práce při rodičovské dovolené a další užitečné informace.

Projektové aktivity jsou hrazeny z Evropského sociálního fondu, Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti, a jsou tak pro rodiče bezplatné. Podmínkou účasti rodičů v projektu je dodržení alespoň 80% docházky na aktivitách, které si sami zvolí. Aktuálně probíhají vstupní pohovory, které jsou podmínkou pro vstup do projektu. Hlásit se zájemci mohou na mailu pracearodina@praha10.cz nebo na telefonním čísle 272 657 063. Kurzy potrvají až do října letošního roku. Více informací naleznete ZDE.