Aktuality ke koronaviru

Na zastupitelstvu bylo rušno: aktivisté přišli podpořit „duhové byty“

Kdo včera dorazil na první letošní jednání zastupitelstva, rozhodně se nenudil. Vášnivou debatu vyvolal hned první bod programu, který se týkal nového jednacího řadu. Nakonec byl ale během několika hodin trvajícího zasedání schválen, stejně jako všechny další body. Kompletní seznam změn a novinek, které včera zastupitelé odhlasovali, zveřejníme během několika dní.
Na zastupitelstvu bylo rušno: aktivisté přišli podpořit „duhové byty“

U kterého bodu bylo včera nejvíce živo? Jednoznačně během médii dlouho očekávaného bodu číslo 12. Ten se totiž týkal návrhu doplnění vyhlášky, podle které náš úřad rozděluje městské byty mezi potřebné. Systém se nemění: i nadále bude losování o byty probíhat transparentním losováním. Nově se ale o byty budou moci kromě manželů s dětmi či mladých lidí do třiceti let hlásit i registrovaní partneři. „Muži ženy žijící v registrovaném partnerství byli doposud opomíjeni. Nejde o to, že by měli být registrovaní partneři před někým upřednostňováni, ale měli by mít zaručena stejná práva,“ vysvětluje starostka Radmila Kleslová (ANO), kterou navíc přímo na jednání přišli podpořit studenti. Jeden z nich, student žurnalistiky Martin Holzknecht, dokonce přednesl před zastupiteli projev, za který sklidil bouřlivý potlesk: „Praha by byla skutečným průkopníkem. Dokázala by, že ji nejsou lhostejná práva menšin, umí být ohleduplná, moderní a nadčasová,“ zaznělo například.

Rozruch způsobily i mladé aktivistky, které při hlasování o dvanáctém bodu držely transparenty podporující myšlenku „duhových bytů“, jak je trefně označují média. Ta se včerejšímu kroku zastupitelů podrobně věnovala. O změně přinesl podrobnou zprávu například server iDNES (odkaz na článek http://praha.idnes.cz/praha-10-chce-v-losovackach-vyhradit-byty-registrovanym-parum-ptn-/praha-zpravy.aspx?c=A150126_143003_praha-zpravy_mav ), Metro, Novinky.cz či Mladá fronta DNES a Deník.