Kulturní instituce

Kulturní dům Barikádníků

http://kdbarikadniku.cz
Kulturní dům Barikádníků je příspěvková organizace zřizovaná městskou částí Praha 10. Jedná se o budovu postavenou v letech 1945–1946 svépomocí účastníků pražského povstání, která aktuálně čeká na svou rekonstrukci.

Na „Barče“, jak je kulturní dům přezdívaný, se koná řada kulturních a kulturně-vzdělávacích událostí pro veřejnost: koncerty, taneční odpoledne a večery, plesy a další společenské události i přednášky pro školy. Své tradiční akce zde pořádá také MČ Praha 10: Květinový bál, Karneval pro seniory, Dětský den, Den pro Desítku a mnoho dalších.

Program KD Barikádníků a více o něm najdete na webových stránkách organizace.
 

Vzlet 

https://vzlet.cz
Prvorepublikové kino prošlo rekonstrukcí a od roku 2021 už z něj není jen kino, ale rovnou kulturní centrum. Provozovatelem objektu je společnost Ústředna , s.r.o., kterou Městská část Praha 10 vybrala ve veřejné soutěži, a již tvoří tradiční vršovické Kino Pilotů, autorské nezávislé divadlo Vosto5 a světoznámý pražský barokní orchestr a vokální ansámbl Collegium 1704.
Vzlet je tak momentálně novým pražským multifunkčním prostorem s živým uměním.
Program Vzletu a více o něm najdete na jeho webových stránkách.
 

Vršovické literární centrum Waldes 

https://www.facebook.com/centrumwaldes
Bylo otevřené v dubnu roku 2020, coby „základna spisovatelů, výtvarníků, herců, nakladatelů a dalších představitelů knižní i neknižní kultury“, pořádá kulturní, literární a vzdělávací akce. 
Sídlí na místě bývalého Waldesova muzea, a také ono připomíná odkaz Jindřicha Waldese. Podnikatel a mecenáš umění založil nedalekou továrnu Koh-i-noor s nezapomenutelným logem mrkající dámy, které vytvořil Waldesův přítel a jeden ze zakladatelů abstraktní malby František Kupka.
 

Kulturní dům Eden

Kulturní dům EdenMomentálně mimo provoz
KD Eden se nachází ve Vršovicích, mezi sídlištěm Vlasta a nákupním centrem Eden. Byl postaven v roce 1980, uzavřen byl kvůli rychlému chátrání okolo roku 2000. Momentálně je KD mimo provoz a budova ve značně neuspokojivém stavu.  

V současné době je vyhlášena mezinárodní architektonicko-urbanistickou soutěž na návrh „Nového Edenu“. Ten vznikne v bezprostředním okolí radnice a zahrne i léta zavřený kulturní dům Eden.

Více informací o KD Eden.

 

 

Mohlo by vás také zajímat