Aktuality ke koronaviru

Vlaky dojezdily, „drážní charakter“ zůstane. Vršovice a Strašnice bude spojovat promenáda v zeleni

Vlaky dojezdily, „železniční“ genius loci ale spojnici Vršovic a Strašnic zůstane. Na trase současné benešovské trati vznikne čtyři kilometry dlouhá Drážní promenáda – pás rozdělený do pruhů pro cyklisty, bruslaře, běžce nebo chodce obklopený velkým liniovým parkem. Projekt realizuje pražský Magistrát na základě návrhu MČ Praha 10, v roce 2024 chce promenádu otevřít. 

Publikováno: 16.12.2020
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Doprava, Veřejné prostory, Strašnice, Vršovice3340

Praha-Strašnice zastávka. Tento název už v železničních jízdních řádech nenajdete, v sobotu v noci tady zastavil poslední vlak. „Kolem současné železniční trati v budoucnu vznikne rozsáhlý prostor určený k rekreační cyklistice či jízdě na bruslích, ale i procházkám a relaxaci v zeleni. Stávající porosty doplní louky a další trávníky, nebudou chybět ani odpočívadla,“ popisuje starostka MČ Praha 10 Renata Chmelová (VLASTA).

Právě desátá městská část s nápadem na promenádu přišla, Magistrát se pustil do přípravy projektu. „Spolupráce s hlavním městem si moc ceníme a nemůžeme se dočkat, až na našem území tento zcela nový prostor vznikne. Kolegové z Magistrátu ho přirovnávají k  High Line, což mi přijde trefné. Obdobně jako v případě newyorského visutého parku je totiž cílem přetvořit kolejiště a jeho okolí na veřejný prostor, ovšem při zachování řady původních prvků. Tak vznikne opravdu charismatické místo,“ říká místostarosta Martin Valovič (ODS), který na radnici Desítky zodpovídá za územní rozvoj.

Železniční minulost budou konkrétně připomínat části kolejiště, návěstidel, pražců, ale i třeba historický kamenný podchod z 19. století nebo nýtovaný most z roku 1918.

V současné době je hotový koncept dokumentace pro územní rozhodnutí, které by chtěl Magistrát získat v příštím roce, o rok později pak zahájit samotnou stavbu. Otevření promenády pro veřejnost je plánováno nejpozději v roce 2024.