Aktuality ke koronaviru

Stavba „Zeleného ostrova“ ve Strašnicích zahájena

Tramvajová trať směřující z ulice V Olšinách ke Kubánskému náměstí doznává v těchto dnech výrazných změn. Praha 10 nyní totiž zatravňuje odkryté a nedávno zrekonstruované tramvajové těleso. „Nové provedení přinese celou řadu výhod - méně prašnosti, příjemnější a estetičtější prostředí a v neposlední řadě promění šedivou ulici v zelený pás. Vznikne i nové místo pro přecházení na konci Kubánského náměstí,“ popsala hlavní změny vytvoření „zeleného ostrova“ místostarostka Prahy 10 Ivana Cabrnochová (SZ).

Stavba „Zeleného ostrova“ ve Strašnicích zahájena

Zastávka Průběžná je, díky své poloze, důležitým veřejným prostorem a její revitalizace je příležitostí pro vznik ozeleněného ostrova uprostřed frekventované dopravní tepny.  Stav místa dlouhodobě neodpovídá možnostem a významu prostoru. Praha 10 již dříve připravovala celkovou revitalizaci zastávky v souvislosti s rekonstrukcí tramvajové trati, Dopravní podnik však provedl rekonstrukci vlastní trati již v prosinci loňského roku. Radnice proto hodlá dokončit celkovou revitalizaci okolí zastávky z vlastních zdrojů. „Na kompletní rekonstrukci tramvajové trati v Průběžné, jejíž součástí je i tolik potřebné zatravnění, naváže i zrušení současného vlakového nádraží Strašnice. Vlaky budou v budoucnu zastavovat v jiných místech. To napomůže vyčištění této oblasti od narkomanů, bedzomovců a dalších problémových jevů,“ upozornila na další aspekt rozvoje lokality místostarostka pro oblast dopravy a bezpečnosti Radmila Kleslová (ANO).

Na finální úpravu ostrůvků včetně zeleně, změnu šířek uličních profilů je v návaznosti na architektonickou studii zpracována projektová dokumentace. Ta počítá s kvalitním materiálovým řešením, doplněním zeleně včetně stromořadí, drobnou architekturou. „Součástí celkové koncepce je rovněž vybudování samostatných cyklopruhů, které propojí stávající systém, jež je dosud v oblasti mezi křižovatkami Pod Rapidem a Průběžná přerušený. Na dotčeném úseku komunikací bude provedeno sjednocení povrchu a nové dopravní značení. Celý projekt je koordinován s projektem obnovy světelné signalizace,“ vysvětlila místostarostka Cabrnochová.