Aktuality ke koronaviru

Sběr elektroodpadu je od léta v Praze 10 dostupnější

Druhým rokem je možné v Praze 10 odkládat vysloužilé domácí elektroodpady do speciálních sběrných nádob, které byly rozmístěny na sedmi vytipovaných stanoviších tříděného sběru. Jedná se o nádoby červené barvy uzpůsobené k odložení menších elektrozařízení a vybavené navíc i boxem na baterie a monočlánky. Oddělený sběr elektroodpadu má napomoci ekologické recyklaci těchto zařízení. Ty stále ještě končí v běžných popelnicích a nevyužité pak na skládce nebo ve spalovně. Elektroodpady jsou přitom významnou zásobárnou využitelných prvků, které se upotřebí při další výrobě.

 

Sběr elektroodpadu a následující předávání na recyklaci zajišťuje státem pověřená organizace, v tomto případě společnost Asekol. Kromě sběrných nádob lze pro odkládání vysloužilých elektrospotřebičů využít i sběrné dvory hlavního města Prahy. Nádoba pro odkládání drobných elektroodpadů je čtvrtým rokem také k dispozici i ve vestibulu budovy B úřadu městské části. I zde je možné vhazovat i baterie. „Radnice využila v letošním roce nabídku na umístění dalších sběrných nádob, aby tato služba byla občanům ještě více dostupná. Pro nádoby jsme vytipovali místa rovnoměrně ve všech částech naší městské části. Opět platí, že nádoby jsou součástí separačních stanovišť,“ uvedl v této souvislosti 1. zástupce starosty Prahy 10 Vladimír Novák.

Konkrétně se jedná o tyto ulice:

- Saratovská x Kralická

- Dubečská x Pod Strání

- Ostružinová x Jahodová

- Kodaňská x Žitomírská

- Počernická, před ul. Dřevčická

 

Další místa s nádobou na elektroodpad:

- Topolová x Jabloňová

- Vyžlovská x Jevanská

- Nad Vodovodem x Cerhenická

- Nad Primaskou x Starostrašnická

- Chorvatská x Dykova

- Košická x Moskevská

- Litevská x Jakutská

 

Co lze do nádob vkládat:

Běžnou spotřební elektroniku typu videopřehrávačů, radiopřijímačů, CD přehrávačů, ale také výpočetní techniku včetně příslušných komponentů jako jsou myši nebo klávesnice, telefonní přístroje (klasické i mobilní), kalkulačky, herní zařízení, kuchyňské elektrozařízení apod. Obecně je možné do nádoby vložit jakékoliv elektrozařízení, které projde vhozovým otvorem. Větší odpady, ale stejně tak i monitory, televizory nebo zářivky do kontejnerů nepatří.