Aktuality ke koronaviru

Náhradní prázdninový provoz mateřských škol

Náhradní prázdninový provoz v mateřských školách zřizovaných městskou částí Praha 10 bude zajištěn následovně:

Publikováno: 22.04.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Školství, Školní rok a provoz3366

12.07.–23.07.2021 budou v provozu tyto MŠ:

MŠ Dvouletky
MŠ Podléšková
MŠ Magnitogorská
 

26.07.–06.08.2021 budou v provozu tyto MŠ:

MŠ Nedvězská
MŠ Rembrandtova
MŠ Hřibská
 

Ve dnech 01.–02.07.2021 je zajištěn běžný provoz ve všech MŠ.
Nový školní rok 2021/2022 začíná ve středu 01.09.2021.

Způsob podávání žádostí o přijetí k předškolnímu vzdělávání (DOC, 20 kB) a povinných dokladů je určen v souladu s vydanými opatřeními MŠMT. O formě zápisu budou zákonní zástupci dětí včas informováni prostřednictvím webových stránek konkrétních mateřských škol a MČ Praha 10.
Náhradní prázdninový provoz je určen přednostně pro zaměstnané zákonné zástupce dětí. Děti zákonných zástupců na rodičovské či mateřské dovolené mohou být přijaty dodatečně do naplnění dané kapacity školy.

Toto opatření se opírá o relevantní ustanovení Listiny základních práv a svobod. Podle jejího čl. 26 odst. 3 –„Každý má právo získávat prostředky pro své životní potřeby prací“. Toto právo je v Listině postaveno na roveň právu na vzdělání podle čl. 33 "Každý má právo na vzdělání". Takže je nutno každou žádost o přijetí posuzovat v kontextu obou uvedených ustanovení. Pokud bychom nečinili mezi zájemci rozdílu, docházelo by ke zjevné diskriminaci těch rodičů, jejichž zaměstnání (a tedy i možnost získávání prostředků pro jejich životní potřeby) by mohlo být v důsledku nepřijetí jejich dítěte do mateřské školy během prázdninového provozu reálně ohroženo.
Děkujeme všem rodičům, kteří mají možnost zajistit péči o své dítě v době letních prázdnin (např. maminky na mateřské a rodičovské dovolené apod.), že nevyužívají náhradního prázdninového provozu MŠ, a přenechávají tak dočasně místo dětem, které tuto možnost bohužel nemají. Tím také umožňují učitelkám, že si přes prázdniny mohou v této nelehké době odpočinout a přivítat děti v novém školním roce plné síly a nápadů na další práci.

Odbor školství, městská část Praha 10