Aktuality ke koronaviru

MČ Praha 10 staví novou mateřskou školu pro 168 dětí

Desátá městská část staví novou mateřskou školu, do které bude moci chodit až 168 dětí. Novostavba vzniká v Bajkalské ulici, stavební práce probíhají od letošního září. Mateřinka má být hotová v polovině roku 2023, bude mít šest tříd a tři objekty, z nichž jeden vznikne na místě bývalé školy.

Publikováno: 24.11.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Rozvoj, Projekty, Školství3548

V současné době probíhají zemní práce, následovat bude budování základů. Jeden pavilon školky bude stát na místě bývalého školského objektu. Ten obsahuje, s ohledem na dobu jeho výstavby, mimo jiné azbest, který bude ekologicky zlikvidovaný. Další dva pavilony (jeden hospodářský) vzniknou zcela nově.

„V současné době už si začínáme upřesňovat vybavení objektů a další podrobnosti. Projekt od začátku počítá se zahradou a altánem pro slavnosti, představení nebo dětská divadla. Chybět nebude ani velké oválné hřiště s oblíbenými herními prvky – skluzavkou, domečkem, pískovištěm, lodí a také mlhovištěm,“ vypočítává Olga Koumarová (ODS), radní pro investice a budovy základních a mateřských škol. "Velký důraz klademe také na zeleň v okolí školky. Počítáme s výsadbou listnatých i jehličnatých stromů a okrasnými keři, na okolní ploše bude trávník,“ doplňuje radní Koumarová.

Novostavbou v Bajkalské ulici desátá městská část navýší kapacitu svých předškolních zařízení, která je vzhledem k demografickému trendu dlouhodobě nedostatečná. Zároveň pokračuje v obnově materiálně technické základny škol a školek. „Zřizujeme 13 základních a 20 mateřských škol, které působí celkem ve 43 samostatných objektech. Jejich stáří se pohybuje mezi 45 a více než 100 lety, a technický stav naprosté většiny z nich tomu odpovídá,“ zdůrazňuje Olga Koumarová.  

Dodavatelem stavebních prací novostavby v Bajkalské ulici je konsorcium, jehož vedoucím společníkem je GEOSAN GROUP a.s, předpokládaná cena je 129 milionů korun bez DPH.