Aktuality ke koronaviru

MČ Praha 10 přivítala po nucené přestávce 250 svých občánků

Po vynucené koronavirové přestávce se na Desítce opět rozběhlo vítání občánků. Slavnostní akt se v obřadní síni Vršovického zámečku poprvé uskutečnil v úterý 29. března a od té doby v dalších dnech. Celkem vedení radnice do života zatím požehnalo celkem 250 dětem. 

Publikováno: 14.04.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Kultura3647

Příjemnou povinnost narušila desáté městské části pandemie koronaviru, která vůbec nepřála mezigeneračnímu setkávání více osob na jednom místě. V poslední době se však epidemiologická situace výrazně zlepšila, a radnice proto slavnostní akt po rok a půl trvající přestávce obnovila.

„V průběhu pandemie se nám nashromáždilo přibližně 700 žádostí o tuto milou rodinnou událost a my děti postupně opět vítáme. Většinou se účastní celé rodiny, tatínkové si berou dovolenou a přijíždějí i babičky a dědečkové,“ říká starostka Renata Chmelová (VLASTA), která děti sama vítala minulé úterý, tedy 5. dubna.  

„Ceremoniál má samozřejmě trochu jiné kouzlo, než jsme zvyklí u několikaměsíčních děťátek, ale obrázek spokojených rodičů je stejný,“ doplňuje Renata Chmelová a přidává praktické detaily: „Rodiny jsou každý den rozdělené do třech skupinek po 15 dítkách. Občas se někdo omluví, ale zrovna při mém vítání jsme měli ´plno´, a mohla jsem tak popřát a věnovat malou pozornost všem 45 dětem.“

Rodiče už narozených, ale prozatím „nepozvaných“ dětí se mohou radnici hlásit formou online přihlášky do 30. dubna a následně si telefonicky domluvit termín. 

Při vítání se rodiče zároveň mohou přihlásit do projekty Stromy za narozené děti, který funguje od roku 2007. Za nové občánky už městská část vysadila takřka 4 600 nových stromů.