Aktuality ke koronaviru

MČ Praha 10 opravila kapličku u Hamerského rybníka

Horní část měla v havarijním stavu, byla počmáraná… To už je ale minulost! Kaplička u Hamerského rybníka má nově opravenou fasádu (náhrada poškozených stavebních prvků) i střechu a navíc vyměněný dřevěný sedák ve svém „interiéru“. Opět tak zdobí výpusť rybníka. 

Publikováno: 25.11.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Kultura3781

Klasicistní výklenková kaplička byla z gruntu poprvé opravená už v roce 2009, v souvislosti s revitalizací Hamerského rybníka. I nadále však trpěla vlhkostí a vandalismem, další oprava proto proběhla o osm let později, na přelomu května a června 2017.

„Známým rizikům také odpovídala aktuální podoba rekonstrukce. Použili jsme moderní postupy a materiály vhodné pro dlouhodobou odolnost proti vnějším vlivům. Ať už se jedná o hydroizolační nátěr střechy, hloubkové penetrační nátěry či nátěr anti-grafitový,“ popisuje Olga Koumarová (ODS), místostarostka MČ Praha 10 pro investice, finance a rozpočet.

„Bohužel, kontinuálně se potýkáme s tím, že někteří lidé kapličku, naprosto nesmyslně, ničí. Vandalismu neodolaly ani plastiky uvnitř kaple, doložené naposledy v první polovině 20. století,“ říká Tomáš Pek (TOP 09), první místostarosta odpovědný mimo jiné za kulturní památky. „Přitom podobné menší historické objekty jsou pro mě přirozenou součástí veřejného prostoru a místy vhodnými k rozjímání. Věřím, že opravenou kapličku občané při svých procházkách po Záběhlicích ocení, a doufám, že tentokrát zůstane od ničení uchráněná,“ dodává místostarosta Pek

Oprava kapličky trvala krátce přes měsíc a stála necelých 200 tisíc korun.