Aktuality ke koronaviru

MČ Praha 10 navýšila počet sběrných nádob na použité oleje

Na Desítce jsou od října nové nádoby na sběr rostlinných olejů z domácností. K deseti kontejnerům, které už na území městské části figurovaly, přibylo v říjnu dalších dvaatřicet. Tříděním olejů namísto jejich vylévání občané mohou předcházet zanášení vlastního vodovodního potrubí i problémům ve veřejné kanalizační síti, snižovat znečištění odpadních vod či šetřit přírodní zdroje.

Publikováno: 03.11.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Životní prostředí, Odpady3527

Obyvatelé desáté městské části mohou nádoby využívat už od září roku 2019, kdy jich radnice umístila napříč svým územím prvních deset. „Tato služba byla doposud dostupná jen v městských částech, které ji iniciativně samy zajišťují, a Desítka je jednou z nich. Nyní jsme využili nabídku pražského magistrátu a vytipovali dalších 32 míst pro umístění sběrných nádob. Ty pak byly v průběhu října na stanovištích tříděného odpadu umístěny,říká místostarostka Jana Komrsková (Piráti), která je odpovědná za oblast životního prostředí.

„Za dva roky se nám podařilo sesbírat takřka pět tisíc litrů olejů, které byly po vyčištění recyklované. Nyní by množství mělo ještě výrazně vzrůst,“ věří místostarostka Komrsková a vysvětluje: „Třídit je možné jakékoliv potravinářské oleje, pevné tuky, olej ze smažení a z nakládaných potravin. Správný postup je zchladlý olej slít do jakékoliv PET lahve. Ideální je ji postupně naplnit celou, a pevně uzavřenou následně vyhodit do sběrné nádoby. Do nádoby rozhodně nepatří technické oleje a mazadla, ani oleje ve skleněných lahvích.“

Sběrné nádoby občané poznají podle fialového víka s kruhovým vhozem a nalepeného popisku. Kde přesně se na Desítce nacházejí, zjistí občané na webu městské části (www.verejneprostory.cz). Větší množství olejů nebo oleje v jiných než plastových obalech je možné předat do jakéhokoliv sběrného dvora nebo při pravidelném mobilním sběru nebezpečných odpadů.     

O ekologické osvětě Desítky:

Desátá městská část klade na recyklaci, snižování objemu odpadů a ekologickou osvětu důraz dlouhodobě. V letošním roce svým občanům téma recyklace nabídla ve zhuštěné podobě, prostřednictvím takřka dvouměsíční kampaně Duben bez odpadů. Iniciativa zaujala i odbornou porotu a získala ocenění Komunální projekt roku 2021 v kategorii Ekologický projekt.

Pro jakékoliv dotazy, podněty či připomínky k této problematice slouží e-mailová adresa bezodpadu@praha10.cz.