Aktuality ke koronaviru

MČ Praha 10 hledá provozovatele Strašnického divadla

Po vršovickém Vzletu se MČ Praha 10 chystá restartovat další významný kulturní prostor na svém území! Aktuálně hledá provozovatele kdysi kultovního Strašnického divadla. Při výběru toho nejvhodnějšího bude Desítka klást velký důraz na uměleckou kvalitu projektu: celkový kulturní přínos a význam služby pro lokalitu budou mít v hodnocení souhrnnou váhu 70 %. Zájemci se mohou hlásit do konce září.

Publikováno: 16.08.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Bydlení a nemovitý majetek, Kultura3475

„Chceme nalézt opravdu smysluplné kulturní a volnočasové využití objektu. Činnost v něm provozovaná by měla mít výrazný přínos nejen pro kulturní rozvoj Strašnic, ale celé Prahy 10. Nepreferujeme žádný umělecký žánr, může se jednat o činnost divadelní, hudební, filmovou, volnočasovou i kombinovanou,” shrnuje místostarosta David Kašpar (VLASTA / STAN), který má na vršovické radnici na starost školství a kulturu.

 

„Jsem napnutý, jestli se do výběrka nepřihlásí sám Jára Cimrman,” dodává s úsměvem místostarosta Kašpar, v narážce na historii Strašnického divadla. Právě soubor Divadlo Járy Cimrmana ho totiž v 80. letech minulého století nejvíc proslavil, sál pro 250 diváků byl permantně vyprodaný. Samotná budova pak byla kulisou Svěrákova a Smoljakova filmu Nejistá sezóna z roku 1987.

 

Nyní chce desátá městská část Strašnickému divadlu vrátit zašlou slávu, jako se jí to daří s původně prvorepublikovým kinem Vzlet. Ikonickou budovu nejprve zrekonstruovala, následně na jejho provoovatele vypsala výběrové řízení. A vyhrála společnost Ústředna, která sdružuje autorské divadlo Vosto5, tradiční vršovické Kino Pilotů a světoznámý barokní orchestr Collegium 1704, jenž letos zahajoval Pražské jaro.

„U Strašnického divadla postupujeme obdobně. Také zde budeme při výběru provozovatele hledět zejména na kvalitu nabídky. Při hodnocení bude mít proto nabízená cena pronájmu váhu pouze 30 %. Tedy stejnou, jako význam dané služby pro místní obyvatele. Ze 40 % bude rozhodovat celkový kulturní přínos,” popisuje David Kašpar s tím, že zájemci se mohou hlásit do 30. září, 12:00 hodin.

Nájemní smlouva bude uzavřená na 3 roky s počátkem doby nájmu od 1. července příštho roku s možností dalších prodloužení vždy o rok.