Aktuality ke koronaviru

Malešický park zazáří již od srpna v novém

Revitalizace největšího parku Prahy 10 - malešického – jde do finále a stavební i zahradnické práce skončí nejpozději 31. července, tedy téměř o půl roku před původním plánem. Park tak bude již v srpnu slavnostně znovuotevřen pro veřejnost. „Obyvatelé nejen Malešic se budou moci těšit na moderní bezbariérový městský park inspirovaný parky ve významných světových metropolích, například Paříží,“ uvedl v této souvislosti starosta Prahy 10 Milan Richter (ODS).

Malešický park zazáří již od srpna v novém

Na park se mohou ale těšit všechny věkové i zájmové skupiny obyvatel „Desítky“. Parku bude mít dva cyklookruhy, jeden z nich využitelný pro injlajny, druhý bude zvlněný „adrenalinový“ a také největší lanová herní sestava v Praze 10. „V parku budou umístěny také cvičební prvky pro seniory, nebo herní prvky pro pejskaře. Ze zajímavých prvků pro děti lze zmínit zvukové prvky a atypické velké houpačky,“ popsal další vybavení parku místostarosta Vladimír Novák (ČSSD) s tím, že na základě úspěchu vodních prvků umístěných na Gutovce budou tyto prvky osazeny i v Malešicích.

Park bude jako jediný v Praze uzpůsobený maximálně i vozíčkářům včetně specializovaného dětského hřiště. To vše i díky tomu, že v Malešicích sídlí i Česká asociace paraplegiků, se kterou radnice tyto aspekty parku konzultovala. V nedalekém malešickém penzionu radnice také vybuduje dvanáct startovacích bytů pro osoby, které poranění míchy upoutalo na vozík. Tito lidé si tak i v malešickém parku budou moci lépe zvykat na nový život s hendikepem.

Důležitým ekologickým faktorem je též snaha o maximální zadržení vody na území parku a to jak ze srážek nebo z používání vodních prvků. Následně bude voda využitá při závlaze stromů a trávníků. Malešický park bude díky spolupráci s místními občany disponovat i novou verzí tzv.malešické zdi, která nahradí původní zeď, jež musela být kvůli špatnému technickému stavu zbourána.

Rekonstrukce parku mohla být zahájena díky výrazným dotacím, které se radnici na tento projekt podařilo získat z EU. S ohledem na svoji rozlohu vychází cenově revitalizace malešického parku ve srovnání s dalšími pražskými parky výrazněji levněji. V přepočtu na hektar parkové plochy jsou tak například náklady na hektar v malešickém parku 13 miliónu korun. Pro srovnání – náklady na rekonstrukci 11 hektarové Grébovky (Praha 2) dosáhly 380 miliónů korun (34 mil Kč/ha), revitalizace jednoho hektaru v Kaizlových sadech (Praha 8) stála také více než 30 mil Kč.

Poslední velkou rekonstrukcí parku byl park Malinová-Chrpová na Zahradním městě. „Za ten jsme jako Praha 10 získali prestižní ocenění v rámci Národní ceny za architekturu - Grand prix architektů 2012 v kategorii Krajinářská architektura a zahradní tvorba,“ připomněl závěrem starosta Richter.

Další informace také zde: www.malesickypark.cz