Aktuality ke koronaviru

Děti ze školky U Vršovického nádraží vyrobily vánoční dekorace pro seniory

Pravidelná mezigenerační setkávání omezila pandemie koronaviru, přesto ale děti na „své“ seniory nezapomněly! Malí tvůrci z mateřské školy U Vršovického nádraží vyrobili pro klienty z domova stejného názvu čtyřicítku vánočních dekorací. Radost jim udělali v rámci dlouhodobého projektu, který koordinuje obecně prospěšná společnost Mezi námi.

„Původně jsme počítali, že dekorace budou tvořit jen děti, které inklinují k výtvarným a pracovním činnostem, ale zalíbilo se to prakticky všem. A kromě původně plánovaných stromečků vznikly i další motivy – andílci nebo vánoční hvězdy do oken,“ popisuje Mária Nováková, která ve školce dělá zástupkyni ředitelky.  

Tvorbě pro seniory se děti nevěnují pouze v souvislosti s vánočními svátky, ale průběžně. Společnost Mezi námi vymyslela celý „Pohádkový rok“, kdy na každý měsíc připadají konkrétní aktivity inspirované pohádkami z Večerníčka. „Například listopad se nesl ve znamení lišky – s dětmi jsme si povídali na základě předlohy Josefa Lady ´O chytré kmotře lišce´, zpívali jsme a vyráběli pro seniory lišky z papíru a pytle z barevného a krepového papíru,“ přibližuje Mária Nováková. 

Mezigenerační spolupráce probíhá na Desítce koncepčně, aktivní jsou v ní všechny domovy seniorů, které na území městské části Praha 10 provozuje její příspěvková organizace Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci (CSOP). „Ohlasy jsou skvělé. Společné činnosti si naši klienti opravdu užívají a z podobných dárků mají obrovskou radost,“ pochvaluje si Eva Lexová, pověřená řízením CSOP. „Je krásně vidět, jak spolupráce obohacuje všechny,“ doplňuje. 

Co konkrétně si pod ní představit? MŠ U Vršovického nádraží je například zapojená do programu „Povídej“ – děti v rámci něj docházejí za seniory (při obvyklé situaci jednou za 3 až 4 týdny na 45–60 minut), náplní setkání jsou výtvarné, hudební či pohybové aktivity, čtení, vyprávění nebo oslavy nejrůznějších svátků. V programu „Přečti“ zase „pohádková čtecí babička“ navštěvuje děti v mateřské škole a čte jim pohádky. „Poslech dětem umožňuje rozvíjet jejich fantazii a cit pro jazyk. Od seniorů mohou vstřebávat klid, rozvahu a přiblížit se jejich zkušenostem a zvyklostem. Oni zase čerpají energii z radosti, upřímnosti a vitality těch nejmenších,“ shrnuje Mária Nováková.