Aktuality ze školství

Významné stromy Prahy 10

U významných stromů Prahy 10 byla v minulých dnech MČ Praha 10 umístěna informační cedule.Významné stromy jsou dřeviny, jejichž výsadba je spojena s nějakým historickým poselstvím nebo událostí. V Praze 10 evidujeme tři takové dřeviny, a to Heroldovu lípu v Heroldových sadech, Lípu svobody na Zahradním Městě a Lípu republiky na Skalce.

Významné stromy Prahy 10

Lípa v Heroldových sadech byla vysazena na paměť bývalého starosty Vršovic JUDr. Josefa Herolda, který se zasloužil o povýšení obce na městys. Informační cedule se instalovala za účasti radní Ivany Cabrnochové a předsedy výboru pro životní prostředí Zdeňka Vávry.

V případě lípy na sídlišti Zahradní Město jde o připomenutí událostí z roku 1968. Strom se nachází na ostrůvku mezi ulicemi Slívová a Chmelová. A lípa na Skalce byla vysazena u příležitosti oslavy 80. výročí založení Československé republiky.

Na rozdíl od památných stromů nejsou významné stromy evidovány ze zákona. Jejich označování je dobrovolné. Na území hlavního města se o udržování databáze vyznaných (ale i památných) stromů stará web www.prazskestromy.cz.

Seznámit se s těmito stromy je možné i přes odkaz: http://praha10.cz/mestska-cast/zivotni-prostredi-a-odpady/vyznamne-stromy-prahy-10.aspx