Aktuality ze školství

Praha 10 prodala dluhopisy E Side Property, postupně tak uzavírá kauzu Key Investment

Zastupitelstvo Městské části Praha 10 v pondělí rozhodlo o prodeji dluhopisů, které pro Prahu 10 v roce 2009 nakoupila společnost Key Investment. Za dluhopisy společnosti E Side Property dostane 58,5 milionu korun a za dluhopisy Via Chem Group a související pohledávky obdrží přes 31 milionů korun. 

Zastupitelé v pondělním tajném hlasování rozhodli, že městská část Praha 10 prodá dluhopisy společností E Side Property a Via Chem Group. Městská část tak využila nabídku prodeje dluhopisů ESP za 50 procent jejich nominální hodnoty, za cenné papíry tak dostane 58,5 milionu korun. U dluhopisů Via Chem a souvisejících pohledávek obdržela nabídku na odkup za 30 procent jejich nominální hodnoty. 

Dluhopisy za svěřené finanční prostředky Prahy 10 nakoupila v roce 2009 společnost KEY Investments za zhruba 200 milionů korun. Zastupitelé v pondělí stáli před rozhodnutím, zda dluhopisy nyní prodat za nižší než nominální cenu, nebo vyčkat u dluhopisů ESP na rok 2024 a vyplacení celé nominální částky a u dluhopisů Via Chem vyčkat na výsledek insolvenčního řízení. 

Vzhledem k tomu, že majetek E Side Property byl vyveden mimo společnost,  znalecké posudky nepředpokládají, že by byl emitent schopen jistinu v roce 2024 vyplatit. 

Vypracované znalecké posudky, zároveň upozorňují i na riziko, že se E Side Property může v relativně blízké budoucnosti dostat do situace, kdy přestane vyplácet bonusy. To potvrzuje dopis z minulého týdne, ve kterém emitent informoval městskou část, že není schopen poslední bonus vyplatit.

Na bonusech od roku 2009 do této chvíle dostala Praha 10 zaplaceno 41 milionů korun. 

Praha 10 se tak pro prodej dluhopisů ESP rozhodla ve chvíli, kdy má ještě možnost za ně získat 58,5 milionu, a kdy vše naznačuje, že v budoucnu už by za ně nemusela dostávat ani vyplácené bonusy. 

Z původně investovaných 117 milionů tak městská část inkasuje zpět téměř 100 milionů – část z prodeje, část již dostala z vyplacených bonusů.

„Je velice těžké odhadnout budoucí kvalitu kteréhokoli podnikatelského projektu a u nákupu akcií či dluhopisů je složité predikovat jejich budoucí vývoj. Současné zastupitelstvo tedy stálo před obtížným rozhodnutím, neboť i přes znalecké posudky může teoreticky dojít k situaci, kdy z nějakého zázračného důvodu cena těchto dluhopisů v budoucnu stoupne. Nicméně odborné podklady, kterými se zastupitelé jako laici v této věci řídili, jednoznačně doporučovaly, jak se mají k celé záležitosti postavit,“ uzavírá první zástupce starosty Tomáš Pek (TOP 09).

Praha 10 se rozhodnutím zastupitelstva zbavila také dluhopisů Via Chem Group nakoupených za 93,5 milionu. Za ty bylo Praze 10 v období mezi lety 2009-2012 na ročních bonusech vyplaceno 23,4 milionu, v roce 2013 společnost bonus už nevyplatila a nyní je v insolvenci . Praha 10 tedy neprodává samotné dluhopisy, ale neuspokojené pohledávky, která odpovídají 30 procentům původní ceny. Celkem městská část obdrží 31 068 918  korun.

Městská část bude i nadále vymáhat zbývající pohledávky vůči Key Investment. Odsouzení bývalých manažerů Key Investments dává za pravdu městské části, že se spolu s jinými obcemi stala obětí sofistikovaného podvodu ze strany Key Investments.