Aktuality ze školství

MČ Praha 10 získá prvních 34 milionů na zlepšení veřejného prostoru, díky unikátní metodice pro jednání s developery

Společnost Crestyl na Desítce vybuduje v rámci projektu Hagibor nejen polyfunkční objekty, ale zároveň investuje takřka 34 milionů na veřejně prospěšné účely. Přesněji řečeno, 34 milionů investuje jen za jednu fázi projektu, příspěvky za další fáze budou následovat. Jde o první příklad finanční spoluúčasti developera s MČ Praha 10 podle nové metodiky. Tu schválilo zastupitelstvo desáté městské části vloni. Metodika představuje transparentní nástroj pro vyjednávání se stavebníky, který stanoví jasná pravidla, jakými by se měli developeři podílet na péči o veřejně prospěšné stavby a prostory na Desítce.

Publikováno: 28.05.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Finance, Rozvoj, Projekty3429

Crestyl, jenž připravuje výstavbu polyfunkčních objektů na Hagiboru, se zároveň rozhodl spolupracovat s MČ Praha 10 podle metodiky „Spoluúčast privátního sektoru na veřejných výdajích“. Na Desítce přispěje zejména na opravy budov mateřských a základních škol, na revitalizace parků a dětských hřišť částkou 33 818 400 korun, a to jen v rámci jedné fáze projektu. „V rámci našich projektů nestavíme pouze budovy, ale vytváříme celé nové lokality, i proto se podílíme na rozvoji okolní infrastruktury. Navíc nad rámec investice 34 milionů korun městské části ještě sami v rámci projektu Hagibor investujeme další desítky milionů do vybudování náměstí, nového pěšího bulváru i dvouhektarového parku. Právě na volně přístupný veřejný prostor totiž klademe obrovský důraz. Jeho koncepci na Hagiboru řídí nejvýznamnější krajinářský architekt současnosti Michel Desvigne, který vše spojil do jednoho harmonického celku,“ popisuje Viktor Peška, obchodní ředitel společnosti Crestyl.

Od schválení metodiky spoluúčasti absolvovala radnice MČ Praha 10 četná jednání a má už přislíbenou spolupráci od řady dalších developerů. „Už nyní, na samotném začátku platnosti metodiky, se tedy bavíme o finančních prostředcích v řadech desítek milionů, které půjdou na kultivaci veřejného prostoru a zlepšování veřejných služeb. Do budoucna se může jednat o prostředky ještě mnohem vyšší. Naší prioritou jsou přitom v minulosti zanedbávané investice do škol, školek, parků a dětských hřišť“ vypočítává místostarosta MČ Praha 10 Martin Valovič (ODS), který vznik metodiky prosadil a jenž má v gesci právě územní rozvoj a podporu podnikání.  

„Metodikou se nám podařilo do té doby neprůhledný proces narovnat a dát jednání naší městské části s developery jasná pravidla. Dokument vznikl ve spolupráci s ČVUT a přehledně stanovuje, jaký příspěvek vzhledem k podlahové ploše záměru na jednotlivé projekty připadá,“ říká místostarosta Valovič. „Přestože příspěvek je dobrovolný, sami developeři na jeho úhradu bez problému přistupují a oceňují předvídatelnost procesu a jeho transparentnost. Garantujeme jim, že jejich peníze do poslední koruny použijeme na domluvené veřejně prospěšné účely,“ dodává Martin Valovič.