Aktuality ke koronaviru

V Praze 10 bude přes vánoční svátky posílen úklid

Na území Desítky bude přes svátky posílen úklid venkovních ploch i svoz odpadu. Pro MČ Praha 10 zajišťují úklidové služby noví dodavatelé, kteří poskytují komplexnější rozsah služeb, než tomu bylo v minulosti. Hlavní město Praha posílí v období od 23. do 31. prosince svoz tříděného odpadu.

Publikováno: 23.12.2020
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Životní prostředí, Odpady3347

Městskou částí vysoutěžené společnosti musí na základě smluv nově zabezpečovat také svoz odpadkových košů na ulicích, strojní úklid psích exkrementů, zimní čištění chodníků či odvoz černých skládek z veřejných ploch. Správní firma PRAHA 10 – Majetková a.s. navíc zabezpečuje běžný úklid v deseti vybraných lokalitách ve vlastnictví Hlavního města Prahy. Místa byla vytipována na základě zkušeností úřadu a podnětů od občanů.

„Firmy zajišťují kromě ručního i strojní úklid chodníků či vymetání prostor citybloků přiléhajících k chodníkům. Vybrané ulice a koše se uklízejí a svážejí rovněž v neděli,“ zdůrazňuje místostarostka Jana Komrsková (Piráti), jež má v gesci oblast životního prostředí.

Už od 1. listopadu zajišťuje společnost Zenova úklid v oblasti Vršovic (zahrnuje i katastr Vinohrad a Michle) a společnost AVE CZ v Záběhlicích (vč. části Strašnic a Michle). Oblast Malešic a části Strašnic převezme 1. ledna příštího roku firma AKROP. 

„I přesto, že během vánočních svátků je navýšena četnost svozu tříděného odpadu, bych chtěla poprosit všechny naše občany, aby hory odpadu z dárků nekupili u kontejnerů. Již několikrát jsme o Vánocích zažili situace, kdy po ulici poletovaly odpadky, protože se nevešly do kontejnerů a rozfoukal je vítr. Pokud se odpad do nádob nevejde, vyčkejte, prosím, do dalších dnů, kdy bude kontejner opět využitelný pro jeho vložení. Důležité také je objem odpadu před vhozením zmenšit jeho sešlápnutím či rozložením,“ apeluje místostarostka Komrsková. 

Hlavní město přes svátky (od 23. do 31. prosince) posílí svoz tříděného odpadu v kritických oblastech. Pracovní směny a svoz tříděného odpadu budou od Vánoc do konce roku zajištěny stejně jako v běžných pracovních dnech.