Aktuality z oblasti podnikání

Sociální poradenské centrum: Půlrok podpory napříč generacemi

Sociální poradenské centrum, které bylo otevřeno před více než půl rokem, se stalo bodem podpory pro širokou veřejnost. Nabízí komplexní asistenci pro všechny věkové kategorie. Hlavním cílem centra je pomoci lidem zorientovat se ve složitém sociálním systému a poskytnout konkrétní rady a podporu v různých životních situacích.

Publikováno: 17.07.2024
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Sociální oblast a zdravotnictví5317

Co centrum nejčastěji řeší?
Návštěvnice a návštěvníci centra nejčastěji řeší dotazy na příspěvky, parkovací průkazy, žádosti o důchod, pečovatelské oprávnění na modré parkovací zóny, základní informace k vyřízení závěti nebo pozůstalostních záležitostí, dluhy a exekuce. Četné dotazy se týkají dávek státní sociální podpory a příspěvků. Mnozí potřebují pomoc s vyřizováním různých forem podpor, ať už se jedná o příspěvky na bydlení, příspěvky na péči nebo jiné sociální dávky. Občané přicházejí také s žádostmi o pomoc pro své nemocné či osamocené sousedy, především seniory. Ve spolupráci s Odborem sociálním a příslušnými institucemi se v centru snaží zajistit potřebnou péči a podporu, která by vedla ke zlepšení kvality života těchto lidí.


Užitečné informace

V rámci svých služeb centrum nabízí také informace o poskytovatelích sociálních služeb, což je velmi užitečné pro ty, kteří hledají vhodnou péči pro sebe nebo své blízké. Pomoc s vyřizováním příspěvků a s orientací v nabídce služeb je jen jedním z mnoha způsobů, jak pracovnice centra ve spolupráci s Odborem sociálním pomáhá v orientaci v sociálních záležitostech, které mohou být mnohdy velmi obtížné. Pokud se občané městské části Praha 10 ocitnou v tíživé rodinné, bytové nebo finanční situaci, mohou využít bezplatného právního poradenství, které centrum zprostředkuje.  V Sociálním poradenském centru se návštěvníkům a návštěvnicím dostane poradenství, kde vyhledat pomoc nejen v rámci Úřadu městské části Praha 10, ale i v dalších institucích nebo neziskových organizacích.

 

Ať už se jedná o radu o nejvhodnějším druhu dávky nebo prostou odpověď na konkrétní dotaz, cílem je vždy pomoci lidem najít cestu a zlepšit jejich životní situaci. Pracovnice centra je připravena naslouchat a nalézt řešení pro každou situaci.

 

Sociální poradenské centrum:
Úřad městské části Praha 10, Vinohradská 3218/169
Osobně pondělí a středa 8.00–12.00 & 13.00–17.00

Telefonicky také úterý a čtvrtek 9.00–13.00
Tel.: 267 093 513
E-mail: spz@praha10.cz