František Suchý

František Suchý byl 11. září 2018 oceněn Čestným občanstvím městské části Praha 10 in memoriam.

 

František Suchý se narodil 17. dubna 1927 v Praze a zemřel 7. června 2018 v mladoboleslavské nemocnici. Jeho otec se v roce 1932 stal ředitelem strašnického krematoria v Praze 10. František byl svědkem spalování těl vězňů popravených nacisty za druhé světové války i komunisty v 50. letech 20. století. Společně s otcem tajně vytvářeli seznamy těl spálených v nelegální třetí směně. Během války bylo takto v ilegální třetí směně zpopelněno kolem 2200 osob. Díky jejich odvaze mají historici přesný přehled o smrti odbojářů. V krematoriu byli spáleni i atentátníci na Heydricha. V 50. letech společně s otcem uchovali popel Milady Horákové, jejíž ostatky měly být vyvezeny na kompost. 

Po únoru 1948 se zapojil do protikomunistických aktivit, v roce 1952 byl zatčen pro pomoc agentu Koudelkovi. Byl odsouzen na 25 let, v procesu dostali 4 a 4,5 roku vězení i jeho rodiče. Vystřídal věznice Pankrác, Mírov, Opava, Bory, Leopoldov, část trestu působil jako technický konstruktér (mj. pro Tatru). Roku 1964 byl propuštěn v polovině trestu, pracoval jako zámečník, později jako konstruktér v Kovodíle. 

V roce 2014 bylo navrženo, aby bezejmenný park nedaleko Krematoria Strašnice dostal jméno po otci Františka Suchého, který má stejné křestní jméno. Magistrát hl. m. Prahy toto schválil a proto je na mapách Prahy 10 Park Františka Suchého. 

V roce 2011 ho bývalý prezident Václav Klaus vyznamenal za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva Řádem Tomáše Garrigua Masaryka. V listopadu roku 2017 obdržel Cenu Paměti národa.

Motto, kterým se František Suchý řídil: „Zachovat si páteř, aby člověk nemusel uhnout před vlastním svědomím.“

 

 

 

Mohlo by vás také zajímat