Vybrané články z tohoto čísla

Farmářské tržiště na Kubáni znovu ožilo

Poslední březnovou sobotu se konečně dočkali zájemci o nákup kvalitních potravin a surovin od lokálních dodavatelů. Na Kubánském náměstí byly totiž obnoveny farmářské trhy, o něž bude pečovat provozovatel, který je na Desítce již dostatečně známý.

Publikováno: 13.01.2020
Kategorie: Měsíčník3073

Po dlouhodobé nespokojenosti veřejnosti vypověděla městská část na konci loňského roku smlouvu společnosti PRAHA 10 – Majetková, a. s., která v posledních letech konání trhů zajišťovala. V polovině března Rada městské části vybrala nového provozovatele, spolek Archetyp, který trhy pořádal v letech 2010–2011.

„Od staronového provozovatele farmářských trhů si slibujeme hlavně jejich oživení a pestrost nabízených produktů. Chceme, aby se vrátila oblíbenost trhů na Kubáni mezi místní lidi,” uvedla k výsledkům výběrového řízení 1. místostarostka Jana Komrsková.

Hodnotící komise řešila především návrh celkové koncepce farmářských trhů, rozsah a skladbu sortimentu, doprovodný program a zkušenosti s pořádáním obdobných akcí. Na základě obsahu předložených nabídek a nejvyššího počtu hodnocení byl pak vybrán spolek Archetyp.

„Naším cílem je, aby farmářské trhy byly nejen prodejním místem, ale hlavně i prostorem pro setkání, odpočinek a trávení volného času. Jsme proto rádi, že nový provozovatel bude na trzích pořádat zajímavé akce a bude také dbát na ekologii a kvalitu nabízených potravin,“ uvedl místostarosta David Kašpar.

Podle Jiřího Sedláčka, zástupce Archetypu, má tržiště na Kubánském náměstí dobrý potenciál. V roce 2010 bylo jedním z prvních, kde se v Praze trhy otevřely a brzy si získaly značnou popularitu.Vracíme se tedy na místo činu po osmi letech a rádi bychom tržišti vrátili jeho tehdejší esprit i návštěvnost. Rádi bychom návštěvníkům Desítky představili nové tváře, nové farmy a zajímavé nové koncepty. Samozřejmě, že ty kvalitní, kteří na Kubáň jezdili, zachováme. Vracíme se s pocitem, že vstupujeme podruhé do stejné řeky. Doufejme, že to bude vstup šťastný,“ přeje si nový provozovatel.

Pokud bude dobrá návštěvnost, slibuje Jiří Sedláček navázat na rozličné slavnosti, které na Kubáni pořádal při svém prvním působení – například Jablečné slavnosti, Podzimní den českého medu, v zimě pak Vesnické masopustní zabíjačky nebo pečení buřtů a mnoho dalších.

Nová sezona farmářské tržnice byla zahájena při jarní slavnosti. Pro návštěvníky byl připraven hudební program včetně masek, kostýmů a rekvizit. Svou zručnost si mohli rodiče s dětmi vyzkoušet v různých řemeslných dílničkách. Dál budou trhy v provozu až do 15. listopadu a v průběhu prosince jako vánoční trhy. Ze zdejší nabídky si můžete vybrat každé úterý, čtvrtek (9.00–18.00 hod.) a v sobotu (9.00–14.00 hod.).

 

 

Celé číslo ke stažení

PDF, 5 MB