Aktuality z městské části

ZŠ V Olšinách bude hotová do konce roku a školáky přivítá v září 2025

Základní škola V Olšinách, ikonická secesní budova u metra Strašnická, se po letech dočká svého znovuzrození. Rekonstrukce bude dokončena do konce roku 2024 a školu opět oživí školní zvonění, které se poprvé rozezní v září 2025. Praha 10 proto spustila podzimní informační kampaň, která obyvatele seznámí s novou ZŠ V Olšinách. Kampaň bude viditelná napříč formáty outdoorové reklamy, na sociálních sítích a jednotlivých základních školách na Praze 10. Již nyní Praha 10 připravuje nábor pedagogického a nepedagogického personálu, včetně výběrového řízení na ředitele školy, který bude mít za úkol školu vést moderním způsobem se zaměřením na kreativitu a výuku cizích jazyků.

Publikováno: 10.10.2024
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Školství5404

Radnice Prahy 10 se rozhodla spustit podzimní informační kampaň zaměřenou na obyvatele desáté městské části. Cílem je informovat rodiče i děti o všech klíčových termínech a detailech spojených se zahájením činnosti ZŠ V Olšinách. Kampaň bude viditelná v různých formátech outdoorové reklamy, na dalších základních školách ve formě plakátů a také na sociálních sítích. „Naší ambicí je, aby rodiče i děti z Desítky měli dostatek informací s předstihem. Doporučuji sledovat web školy www.zsvolsinach.cz, sociální sítě a radniční měsíčník Desítka, kde se budou zveřejňovat všechny aktuální informace,“ uvedl Ondřej Počarovský, radní Prahy 10 pro školství. 

 

Zápis, struktura tříd a zaměření základní školy 
Pro školní rok 2025/2026 se na ZŠ V Olšinách plánuje otevření přípravné třídy a až šesti tříd prvního stupně podle zájmu rodičů o přestup. Dvě první třídy budou určeny pro 50 prvňáčků (dvakrát 25 žáků), dále se budou dle zájmu otevírat třídy od druhého do čtvrtého ročníku. Zápis do prvních tříd proběhne 2. a 3. dubna 2025. Žádosti o přestupy pro stávající žáky na Praze 10 bude možné podávat do konce ledna 2025. Podrobnější informace k přestupům budou zveřejněny v průběhu listopadu. „Vracíme této krásné budově její původní význam. Otevření ZŠ V Olšinách pak představuje významný milník v posilování školských kapacit na Desítce,“ říká starosta Martin Valovič.

Škola bude zaměřena na výuku cizích jazyků. Angličtina bude intenzivně vyučována od první třídy a od sedmé třídy si žáci budou moci zvolit druhý cizí jazyk. Mezi zatím zvažovanými jazyky jsou španělština, němčina a francouzština. „Naším cílem je, aby z této školy vycházeli mladí lidé, kteří jsou sebevědomí a otevření světu. Cizí jazyky jsou dnes naprostou nutností, ale stejně důležité je, aby se děti učily spolupracovat, přemýšlet samostatně a respektovat ostatní,“ vysvětluje Počarovský. Škola bude pracovat s třídami o maximální kapacitě 25 žáků, s hodnocením formou známek i slovním hodnocením a bude klást důraz na kritické myšlení a osobnostní růst dětí.

Rekonstrukce školy postupuje podle plánu a její dokončení je očekáváno na konci letošního roku. Otevření školy je naplánováno na září 2025. Brzy bude zahájen i nábor pedagogických a nepedagogických pracovníků. „Zahájili jsme výběrové řízení na ředitele školy. Hledáme osobnost, která bude schopna školu vést moderně, a přitom s respektem k její historii. Zároveň chceme, aby tato škola byla místem, kde se bude podporovat kreativita, kritické myšlení a kde se budou děti připravovat na život ve světě, který vyžaduje dobré jazykové vybavení,“ uzavírá Ondřej Počarovský.