Aktuality z městské části

Zástupce Magistrátu se střední školou místo bývalé radnice nesouhlasí, nová škola může vyrůst na jiných místech Desítky

Přestavba bývalé vršovické radnice na střední školu, jak navrhují opoziční Piráti s hnutím ANO, je z technického hlediska její rekonstrukce, jako budovy plné azbestu s nevyhovujícím konstrukčním systémem, nadmíru komplikovaná a navíc nedává ekonomicky smysl. O projekt nemá kvůli finanční náročnosti zájem ani magistrátní radní pro školství Antonín Klecanda. V rámci hl. města Prahy byly vytipovány pozemky, kde by se mohly postavit nové střední školy, některé pozemky jsou i na Praze 10. 

Publikováno: 18.07.2024
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Úřad MČ, Bydlení a nemovitý majetek, Školství5324

Úřad Prahy 10 se přestěhoval z radnice ve Vršovické, protože budova potřebovala kompletní rekonstrukci. Auditorská společnost PwC její náklady vyčíslila na 1,86 miliardy korun. Na základě tohoto odhadu se vedení Prahy 10 rozhodlo od tohoto záměru odstoupit, protože by Prahu 10 zadlužil na několik desítek let dopředu. I kdyby Magistrát vyřešil administrativní překážky, musel by do budovy plné azbestu investovat minimálně oněch 1,86 miliardy korun. „Zkušenost z Prahy 9 velí, že za tuto částku lze postavit několik škol. Nově postavená ZŠ u Elektry pro 800 žáků stála 570 milionů, i po započtení inflace by za cenu rekonstrukce mohlo město postavit dvě střední školy s plnohodnotnými sportovišti. Obávám se, že ty by se na VLASTU vešly jen velmi obtížně, a to i tehdy, pokud by došlo ke kompletní demolici staré budovy. Proto jsem oslovil Antonína Klecandu s návrhem, abychom začali prověřovat jiné varianty výstavby nové střední školy na území hlavního města Prahy, včetně Desítky. Tento návrh zástupce Magistrátu kvitoval. Jako architekt se nedokážu přihlásit k tomu, aby se nová škola roubovala na padesát let starou konstrukci, a přitom se spálilo 1,86 miliardy. Nové elektrické Škodovky také nevyužívají podvozek socialistických stodvacítek,“ říká starosta Prahy 10 Martin Valovič. V případě, že by se nějaký pozemek na území Prahy 10 ukázal jako vhodný, je vedení Desítky připraveno spolupracovat a urychleně jednat s magistrátem. 

 

Faktem je, že poptávka po místech na středních školách v hlavním městě roste. Poptávku stupňují zejména děti se Středočeského kraje. „Systematicky navyšujeme středoškolské kapacity a snažíme se dorovnat tento dluh minulých let. S panem starostou jsem ve shodě, že nákladná rekonstrukce bývalé radnice na školu, která by stála skoro dvě miliardy, není tím správným řešením, obzvlášť pokud by za stejnou sumu mohly vzniknout v metropoli dvě školy,“ říká magistrátní radní pro školství Antonín Klecanda a dodává: „Momentálně je ve hře nákup budovy v Kodaňské ulici. V té by pak mohla vzniknout střední škola.“ 

 

Opoziční návrh na zřízení střední školy počítá s odsvěřením budovy ze správy Prahy 10. Ta by o objekt bez náhrady přišla. „Nevím, jestli si opoziční zastupitelé v plném rozsahu uvědomují, co navrhují. Jejich návrh neprospěje nikomu. Hlavní město by získalo budovu plnou azbestu, která nebyla jako škola nikdy koncipována a přestavba s demoličními pracemi by vyšla minimálně na 1,86 miliardy korun. Desítka by tak o budovu přišla. Magistrát by tak musel ještě řešit, kde bude mít Praha 10 radnici. Rozpočet Prahy 10 by se tím dostal do skutečně svízelné situace a nebyl by prostor pro investice do rozšiřování kapacit škol a školek,“ pokračuje radní pro školství Prahy 10 Ondřej Počarovský. 

 

Zástupci Prahy 10 komunikují se zástupci SVJ na sídlišti, po prázdninách s nimi mají domluvenou další schůzku. „Od počátku postupujeme maximálně transparentně a otevřeně. Náš zájem na tom, abychom vyřešili celé území, včetně KD Eden, trvá. Sílu bude mít vhodný partner ze soukromého sektoru. Fakt, že Piráti bez rozmyslu předkládají neprověřené návrhy, považuji za zcela nezodpovědné,“ dodává na závěr místostarosta Prahy 10 David Kašpar.