Aktuality z městské části

Z Jaromíra Noska se stane legendární brankář František Plánička. Strašnické divadlo se změní na stadion

Už 12. září se jeviště i hlediště Strašnického divadla promění ve fotbalový stadion. Z diváků se stanou fanoušci a do branky se postaví Jaromír Nosek jako František Plánička, aby odvyprávěl svůj životní příběh. Chybět nebude sportovní atmosféra, talk show s pamětníky, a hlavně dobré divadlo. To vše díky podpoře MČ Praha 10 a klubu SK Slavia Praha.

Publikováno: 30.08.2024
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Kultura, Sport5367

Scénický portrét nejlepšího československého brankáře 20. století připomene jeho fotbalové začátky, celou hvězdnou kariéru a smysl pro fair play ve hře i v životě. Za příkladné sportovní chování obdržel Čestný diplom fair play UNESCO a titul Fotbalového rytíře. „Tato hra je vrcholem tematického roku, který jsme zasvětili Františku Pláničkovi. Nejenže byl silnou osobností spjatou s Prahou 10 a fotbalovou Slavií, ale také letos uplynulo 120 let od jeho narození. V rámci tohoto výročí jsme spojili síly se SK Slavia Praha a Strašnickým divadlem, abychom jeho mimořádný příběh připomněli a důstojně oslavili. Vždyť Plánička byl ve své době považován za nejlepšího brankáře planety, československé fotbalisty dovedl až do finále Mistrovství světa v roce 1934 a jeho statistiky jsou impozantní i dnes,“ říká místostarosta Pavel Šutka.

Režisérkou hry, která vychází ze skutečných materiálů – knih, rozhovorů s rodinou, pamětníky i historiky, je Olga Strusková. „Je to hra o fotbalové legendě, takže jsme se zaměřili především na Pláničkův osobní příběh. Bude to o fotbalu, ale nebude to fotbal v divadle, bude to spíš divadlo o fotbalu,“ vysvětluje. „Jeho osobní příběh budou vyprávět dvě postavy – Plánička a reportér, který jeho dráhu celoživotně sleduje, a chybět nebudou ani video vstupy. Chtěli jsme využít toho, že žije jeho dcera paní Dana Lukešová a jeho vnuk Martin Lukeš, kteří mají osobní vzpomínky. Těmi jsme divadelní příběh dokreslili,“ doplňuje. Diváci se můžou těšit i na archivní fotografie, které poskytla rodina, nebo na dobové písničky, včetně Pláničkovy oblíbené Uličky mládí.

Pro hlavní roli divadlo oslovilo herce Jaromíra Noska. „Hledali jsme takovou osobnost, která by mu byla co nejvíce podobná a herce, který bude sportovně nadaný. Když se na Jaromíra podíváte, tak ta podoba tam je. Vžil se do toho a opravdu ho zkoušení baví,“ líčí producentka a ředitelka Strašnického divadla Ála Šebková. „Ze začátku jsem z toho měla obavy. Moje první otázka byla, zda mu něco říká fotbal. Odpověděl mi, že je jím zcela nepolíben, ale viděla jsem, že jsem u něj vzbudila zájem. Během zkoušení ho to chytlo, sám chodí s nápady a myslím, že naše spolupráce je velmi vstřícná,“ doplňuje Olga Strusková. A za pravdu jí dává i hlavní představitel. „Byť nejsem úplně příznivcem fotbalu, tak Františkův příběh je tak neuvěřitelný, že možná začnu fotbal i hrát, protože je to fakt krásný sport,“ říká Jaromír Nosek, kterého ve hře doplní Josef Hervert v roli reportéra i dalších menších postav.

„Vášeň pro fotbal, Slavii a férovost za každé situace. To je životní příběh Františka Pláničky. Celý tento rok nás provází a já jsem hrdý na to, že jsme se jako klub mohli podílet na inscenaci, která mu vzdá hold a jeho odkaz předá skrze umělecké dílo. Tato spolupráce je dalším důkazem, že fotbal je celospolečenským fenoménem. Fotbalový zápas je dnes prakticky kulturní událostí a teď ho budou moci diváci zažít opět trochu jinak. S legendou v hlavní roli,“ popisuje Jaroslav Tvrdík, předseda představenstva SK Slavia Praha.

Stejně jako fotbalový zápas bude i hra rozdělena na dvě poloviny. V první se odehraje Pláničkův příběh, ve druhé doplní vzpomínky na legendárního brankáře jeho rodina, sportovní historik Vladimír Zápotocký a další pamětníci. Po dohodě s klubem SK Slavia Praha budou hosty druhého poločasu současní vynikající fotbalisté i veteráni, kteří se zapsali do historie fotbalového klubu.

„Připomínání příběhů těch, kteří se stali velikány svého oboru, je naší milou povinností. Máme štěstí, že Desítka je spjatá s mnoha významnými osobnostmi, ať už je to spisovatel Karel Čapek, jehož myšlenky a díla ovlivnily světovou literaturu, Jindřich Waldes, významný podnikatel a mecenáš, který zanechal nesmazatelnou stopu v průmyslu i kultuře, nebo právě František Plánička, legendární fotbalový brankář, jenž proslavil československý fotbal daleko za hranicemi naší země. Jejich příběhy jsou inspirací, jež odolávají toku času,“ dodává závěrem starosta Martin Valovič.

Premiéry nové inscenace František Plánička: Fotbalový rytíř se uskuteční 12. a 16. září 2024 ve Strašnickém divadle, kde se odehrají i následné reprízy.