Aktuality z městské části

XVII. všesokolský slet na Desítce

Potřetí za sebou se Praha 10 stane centrem události, která nemá ve světě obdoby a je největší sportovně-kulturně-společenskou akcí roku 2024 v Česku. Řeč je o XVII. všesokolském sletu, unikátním projektu České obce sokolské. Sletový týden začne v metropoli 30. června a vrcholem budou 4. a 5. července hromadné skladby ve Fortuna Areně v Edenu. „Slet vždycky byl a je nejen sportovním, ale i společenským svátkem, kterému předcházejí celé roky příprav. Je to náročné, ale výsledkem je úžasný zážitek na celý život,“ říká starosta ČOS Martin Chlumský a dodává: „Slet je o práci. O energii. O přátelství.“

Publikováno: 18.06.2024
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Sport5221

Slet spojuje

Sokolové při sletu veřejnosti představují svou širokou činnost, bohatou historii a hlavně moderní současnost. Sokolům vždy záleželo na tom, co se děje ve společnosti. Ta současná je pořád rozdělená a cílem sletu je ji spojit. Motto akce proto zní „spojuje“. A to nejen společnost, ale i sporty, komunity, historii se současností, umění se sportem, regiony a v neposlední řadě generace.

Sletový týden v Praze bude slavnostně zahájen 30. června v Národním divadle. Sokolové předtím dopoledne projdou v průvodu centrem Prahy a v katedrále sv. Víta se uskuteční mše. Celý týden budou probíhat pódiová vystoupení a představení uměleckých spolků. V O2 areně odvyprávějí sokolové svůj příběh na pozadí výkonnostního sportu v rámci Sokol Gala.


Vystoupení v Edenu

Sletu se zúčastní zhruba 20 000 cvičenců, nejen z Česka, ale i ze zahraničí, například z USA, Brazílie, Německa a Rakouska. „Každý všesokolský slet je něčím výjimečný,“ říká Petr Svoboda, náčelník ČOS a předseda sletového týmu. Zdůrazňuje, že i v dnešní době, plné digitálních rozptýlení, má pravidelné shromažďování a cvičení pod širým nebem nezastupitelné místo. Pomyslnou třešničkou sletu jsou hromadná vystoupení v Edenu. V městské části bude větší koncentrace lidí a určitá dopravní omezení. „Uvědomujeme si, že to bude pro obyvatele Prahy 10 náročné období. Děkujeme jim za trpělivost a vřele je zveme do hlediště,“ říká Petr Svoboda.

 

Sokolské skladby

Sokolové připravili 12 vystoupení pro všechny věkové kategorie. Oproti roku 2018 je dvojnásobný zájem předškolních dětí o skladbu Mravenci a v Leporelu předvedou dorostenky a mladší ženy, že každá dívka i žena je jedinečná a měla by se ve svém těle cítit dobře. Nejobsazenější skladbou je Babí léto pro ženy a seniorky, skladba Jdi za štěstím je pro seniorky a seniory a s úctou ve druhé části začlení do cvičení Věrnou gardu. Vedle sokolských skladeb diváci uvidí vystoupení hostů. Česká asociace sportu pro všechny chystá skladby pro dospělé a pro děti, Sokolská unia slovenská vystoupení žen a své umění předvede i dánská gymnastická škola Ollerup. 

 

Slet i v mobilu

Jedním z hlavních cílů Sokola je přizpůsobit se potřebám moderní společnosti, aniž by ztratil svou původní identitu. Novinkou je sletová mobilní aplikace, jejímž cílem je usnadnit a zpříjemnit zážitek z největší oslavy sportu pro všechny. V aplikaci budou všechny informace o programu, pokyny pro účastníky, aktuality a zajímavosti, ale třeba také soutěže nebo slevy a výhody. 

A jak jste si mohli všimnout, Prahu 10 křižuje sletová tramvaj. Nejčastěji je nasazována jako linka č. 22, protože zastavuje u klíčových míst sletu: u Tyršova domu, Národního divadla i u Fortuna Areny. Sledovat tramvaj v reálném čase je možné díky GPS na mapě mobilnitabla.cz/sokol.


Grafika od Jaromíra 99

Nedílnou a vždy velmi sledovanou součástí sletu je jeho vizuální podoba. V minulosti se na ní podíleli nejlepší umělci své doby, jako Alfons Mucha, Mikoláš Aleš, František Ženíšek nebo Max Švabinský. Na tuto tradici Sokol navazuje a letošní nezaměnitelnou podobu mu vtiskla moderní grafika studia Dynamo design a ilustrace komiksového výtvarníka Jaromíra 99. Všesokolské slety se konají jednou za šest let, a procházejí tedy už třemi staletími; první se totiž uskutečnil již v roce 1882. Slet je tradice, radost z pohybu a v neposlední řadě také hrdost. Nazdar!

 

Na podrobný plán Sletového týdne se můžete podívat ZDE.