Aktuality z městské části

Ve školních jídelnách Prahy 10 je ryba jednička

Po loňské sérii úspěšných gastronomických akcí pod názvem "Hlavně (neříkejte) zdravě", zaměřených na popularizaci moderních luštěninových jídel, se školní jídelny v Praze 10 zaměřily na pokrmy z ryb. Ty patří u dětí i díky stravovacím návykům z rodin také k méně oblíbeným, ačkoliv jejich prospěšnost pro zdraví je všeobecně známá. 

Ve školních jídelnách Prahy 10 je ryba jednička
Pro tento gastronomický projekt si školní jídelny povolaly na pomoc odborníka na slovo vzatého – předsedu severočeské pobočky Asociace kuchařů a cukrářů ČR, propagátora moderních pokrmů z ryb a hotelového šéfkuchaře Lukáše Uhra, který připravil jak samotnou recepturu, tak i výrobní postup pro vaření ve školních kuchyních.
 
Do akce bylo zapojeno hned pět provozoven (na ZŠ Gutova, Hostýnská, Brigádníků, Nad Vodovodem a Břečťanova), jejichž vedoucí absolvovaly trénink s šéfkuchařem a pilotní kurz vaření v ŠJ při ZŠ Gutova. "Radnice tyto aktivity pana ředitele vítá a podporuje. Jsme velmi rádi, že dětem zpestříme jídelníček těmito netradičními pokrmy," uvedl k akci starosta Bohumil Zoufalík (Nez.).
 
Chytře zvolená surovina - žralok ostroun, se stal pro děti skutečně velkým lákadlem (v celkovém součtu všech provozoven zvítězil u objednaných porcí nad jídlem č. 2 v poměru 4 : 1), a tak už se jen čekalo, jak si s netradiční recepturou poradí kuchařky v jednotlivých školních jídelnách. I tady se ukázalo, jak důležitou motivací a povzbuzením pro ně byla společná práce s profesionálním restauračním šéfkuchařem. Moderní kuchařské postupy, netradiční chuťové kombinace a zapálení pro věc se samozřejmě odrazily ve výsledcích, a tak se filety ze žraloka s bylinkovým pestem, rajčatovým pyré, špenátem a šťouchanými bramborami s karotkou setkaly u malých gurmánů se zaslouženým úspěchem.