Aktuality z městské části

V Záběhlicích se uskutečnil Reuse den

Již potřetí se na prostranství u obchodního centra Cíl v ulici Topolová uskutečnil Reuse den, jejímž hlavním smyslem je sdílení starých a nepotřebných, ale funkčních a nepoškozených, věcí z domácností, které by jinak skončily jako odpad na skládce nebo ve spalovně. Tyto jsou na akci bezplatně nabídnuty a najdou své další využití u někoho jiného. Opětovné využití vysloužilých věcí je jedním ze základních principů předcházení vzniku zbytečných odpadů.

Publikováno: 18.06.2024
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Úřad MČ, Životní prostředí5220

Akce byla doprovozena vzdělávacími přednáškami a upcyklačními workshopy pro děti i dospělé. Celkem dorazilo cca 450 návštěvníků, kteří přinesli 757,5 kg různých věcí. Převažoval hlavně textil, tedy oblečení, ale také textilní hračky, boty, ručníky či lůžkoviny. Přibližně 120 kg představovaly knihy a drobné domácí potřeby jako jsou příbory, sklenice, kuchyňské potřeby apod. Další část pak tvořily hračky, kousky nábytku, elektrospotřebiče, sportovní pomůcky a květiny.  Množství využitých věcí, tedy rozebraných na místě, činilo 88 %. Zbylé věci, hlavně textil byl předán organizaci Potex, která se zabývá jeho charitativním sběrem a nepřevzaté knihy byly umístěny do knihobudky.

Na místě bylo možné formou dobrovolného vstupného přispět organizaci Point 50+, která v Záběhlicích organizuje akce pro seniory. Celkem bylo vybráno 4835 Kč.

Desítkový Reuse den připravila radnice Prahy 10 za finanční podpory hlavního města Prahy. Organizaci zajistilo sdružení Swap Prague, které u nás patří mezi průkopníky reuse akcí.