Aktuality z městské části

Program Čistá energie Praha 2024–2025: Výzva k udržitelným řešením pro domácnosti

Praha pokračuje v podpoře ekologických a energeticky úsporných opatření v rámci nového programu „Čistá energie Praha 2024–2025“. Tento program, schválený Radou hlavního města Prahy usnesením č. 1405 ze dne 24. června 2024, nabízí příležitost pro fyzické osoby, bytová družstva a společenství vlastníků jednotek (SVJ), aby přispěly k ochraně životního prostředí a snížily energetickou náročnost svých domů.

Publikováno: 22.10.2024
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Životní prostředí5412

Cíle a podmínky programu

Program se zaměřuje na instalaci moderních zařízení, která přispějí k efektivnějšímu využívání energie. Jeho hlavními pilíři jsou:

  • Podpora instalace tepelných čerpadel – určená pro objekty, které byly dříve vytápěny kotly na pevná paliva emisní třídy 3 a vyšší.
  • Instalace solárních termických systémů – pro ekologické ohřívání vody.
  • Regulace parametrů otopné vody – určená pro bytové domy napojené na dálkové vytápění.
  • Akumulační nádrže – určené pro domy s cílem zvýšit účinnost systémů vytápění a ohřevu vody.

Program je omezen na bytové objekty, které jsou trvale obývány. Příjem žádostí probíhá od 1. srpna 2024 do 30. srpna 2025, a realizace projektů musí být dokončena nejpozději do konce srpna 2025. Žadatelé si mohou rezervovat finanční prostředky na dobu až šesti měsíců před samotnou realizací projektu.

Podmínky účasti a další informace

Pro instalaci tepelných čerpadel (kromě novostaveb) je vyžadováno doložení likvidace původního zdroje vytápění bez ohledu na jeho typ nebo stáří. Tento krok je klíčový pro splnění podmínek programu a snížení environmentální zátěže.

Další podrobnosti a přehled pravidel programu jsou k dispozici na oficiálním portálu hlavního města Prahy na adrese: https://portalzp.praha.eu/cistaenergiepraha.

Nezmeškejte příležitost přispět k zelenější budoucnosti a snižte své náklady na energie díky podpoře hlavního města Prahy.