Aktuality z městské části

Strašnickou školu oživí současné umění. Tak jako vloni se tu uskuteční festival 4+4 dny v pohybu

Mezinárodní festival současného umění 4+4 dny v pohybu se vrací na Desítku! Stejně jako vloni, i letos proběhne významná kulturní událost v Nové strašnické škole. Trvat bude od zítřka do 26. září a na návštěvníky čekají výstava současného umění, divadlo, workshopy, festivalová škola arts managementu, diskuze i představení pro děti.

Publikováno: 08.09.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Kultura3485

„Je pro nás obrovskou poctou, že se uznávaný festival uskuteční podruhé za sebou na našem území. Jen to dokazuje, že Desítka je opravdu kulturní prostor, kde se daří progresivnímu umění, které kombinuje žánry i obory,“ říká David Kašpar (VLASTA STAN), místostarosta MČ Praha 10 pro kulturu a školství. „Intenzivně připravujeme rekonstrukci strašnické školy a já se opravdu těším, až bude možné kulturní události v ní kombinovat s plnohodnotnou výukou.“

Právě vzdělávání bylo středobodem loňského ročníku festivalu: Konala se konference na téma jeho budoucnosti, proběhly zážitkové hodiny s moderně vyučujícími lektory… „Vzhledem k tehdejší situaci jsme ale museli program zkrátit na tři dny, nevyužili jsme tak celý potenciál místa. Těšit se můžete na dosud neodhalená zákoutí secesní budovy,“ zve jedna z organizátorek a kurátorek festivalu, Denisa Václavová. „Téma uvedené otázkou Reality do you need me? se stane hlavním klíčem pro dvě desítky kurátorů a přes šedesát umělců, kteří vytvoří pro bývalou základní školu rozsáhlou výstavu. Předmětem zkoumání bude právě realita, její podoby a možnosti uchopení a rovněž jakým způsobem ji zprostředkovávají sociální sítě a média,” doplňuje.

Festival se dlouhodobě zaměřuje na oživování unikátních prostor. Těmi v minulosti byly například Desfourský palác, kanalizační čistírna v Bubenči, tovární haly ČKD Karlín a mnoho dalších.

Kompletní program letošního ročníku (www.ctyridny.cz)