Aktuality z městské části

Soubor Collegium 1704, působící ve Vzletu, zahájí letošní Pražské jaro

Velkého úspěchu se dočkal barokní orchestr Collegium 1704, který působí v kulturním centru Vzlet na Desítce. Společně s dirigentem (a zakladatelem Collegia 1704) Václavem Luksem zahájí Mezinárodní hudební festival klasické hudby Pražské jaro! Na koncertech 12. a 13. května v jejich podání zazní v Obecním domě Smetanova Má vlast. Oba koncerty se, v rámci testovacího projektu Ministerstva kultury, uskuteční se zhruba 300 diváky v sále, ostatní je budou moci sledovat na webu.

Publikováno: 11.05.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Kultura3415

Domovem mezinárodně uznávaného souboru Collegium 1704 je Vzlet ve Vršovicích, kam se od letošního roku přesunul jeho cyklus komorních koncertů a otevřené zkoušky. Poté, co MČ Praha 10 prvorepublikové kino vloni zrekonstruovala, našla pro něj i atraktivního provozovatele. Tím se stala společnost Ústředna , s.r.o., již tvoří kromě Collegia 1704 ještě tradiční vršovické Kino Pilotů, autorské nezávislé divadlo Vosto5. Ze Vzletu chce vytvořit kulturní palác celé Prahy.

„Ústředna svým uměleckým potenciálem opravdu výrazně převyšuje hranice naší městské části. Aktuálně je to krásně vidět na příkladu Collegia 1704, které zahajuje kultovní mezinárodní festival. To je obrovská pocta, moc souboru gratuluji a nesmírně mě těší, že jeho hudbu si mohou vychutnávat i občané u nás na Desítce,“ říká David Kašpar (VLASTA / STAN), místostarosta MČ Praha 10 pro kulturu. 

Smetanova Má vlast měla původně zaznít v podání souboru Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin a dirigenta Vladimira Jurowského. Ti byli ale nuceni, z důvodu aktuálních koronavirových nařízení v Německu,svou účast odvolat. „Dnešní pohnutá doba přeje odvážným řešením. Proto jsme se rozhodli vsadit na Václava Lukse a jeho Collegium 1704, kteří patří nejenom k české špičce, ale stali se jedním z nejrespektovanějších souborů svého druhu v Evropě. Svou cestu ostatně započali před téměř dvěma dekádami právě na Pražském jaru,“ uvádí ředitel festivalu Roman Bělor.

„Pro Vzlet je velká čest, že náš domovský soubor Collegium 1704 bude letos zahajovat největší český festival vážné hudby Pražské jaro. Tentokrát ve Vzletu probíhají pouze zkoušky na slavnostní zahajovací koncert, ale doufám, že v příštích letech budeme hostit i část oficiálního programu,“ prohlašuje ředitel Vzletu Petr Prokop.

O Vzletu:

Původní prvorepublikové kino ve Vršovicích bylo během své téměř stoleté existence prosperujícím sokolským biografem, skladem filmového archivu i multifunkčním kulturním prostorem. Nyní je Vzlet znovuotevřen jako nový pražský kulturní palác, a to třemi renomovanými partnery – originálním autorským nezávislým divadlem Vosto5, světoznámým pražským barokním orchestrem Collegium 1704 a tradičním vršovickým Kinem Pilotů. 

Garanty hudební programové linky Vzletu jsou dirigent a zakladatel Collegia 1704 Václav Luks a hudební producentka a generální manažerka Collegia 1704 Veronika Hyksová.