Aktuality z městské části

“Sešlápni to!“, nabádá MČ Praha 10 občany v nové kampani

Minimalizujte množství odpadu. A toho, který vyprodukujete, se zbavte maximálně efektivně. MČ Praha 10 nabádá své občany k odpovědnému přístupu: zapojila se do kampaně místní svozové společnosti AVE a prezentuje vlastní desatero. Už vloni se připojila k iniciativě Ministerstva životního prostředí (MŽP) za snížení spotřeby jednorázového plastového nádobí a obalů.

Publikováno: 10.01.2020
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Životní prostředí, Odpady3071

Na desítkách míst Prahy 10 mohou občané nově narazit na vizuály, které dávají tipy, jak může každý z nás omezit množství odpadu, zejména jednorázových plastů (desatero), a zároveň je upozorňují, že sešlápnutím PET lahví a kartonů při jejich vyhazování do tříděného odpadu se ušetří až 2/3 objemu popelnic (kampaň AVE Tak sešlápni, má to smysl). Radnice plakáty umístila na šedesáti lavičkách na různých místech městské části. Osvětovou akci bude propagovat i na dalších „reklamních plochách“ a šířit prostřednictvím vlastních komunikačních kanálů včetně sociálních sítí.  

Denně mi občané hlásí přeplněné kontejnery na tříděný odpad a nepořádek v jejich okolí. Často je to způsobené právě neefektivní likvidací papíru a plastů, které se do separačních nádob nevejdou jen proto, že je nikdo nesešlápl. Společnou kampaní se snažíme na tento problém upozornit. Sešlápnout plastovou láhev nebo papírovou krabici dokáže každý,“ říká Jana Komrsková (Piráti), místostarostka MČ Praha 10, která má v gesci mj. životní prostředí.

Desítka se vloni v srpnu zapojila do kampaně MŽP #dostbyloplastu. Rada MČ schválila seznam opatření na omezení používání plastů a produkce zbytečného odpadu, které se týkají provozu radnice, farmářských trhů či akcí, jež městská část pořádá nebo je podporuje ze svých dotačních programů. 

Svým občanům pak v desateru doporučuje nekupovat balenou vodu, ale využívat stejně kvalitní kohoutkovou, pořídit si opakovaně použitelný kelímek nebo nahradit jednorázové papírové utěrky a kapesníky těmi látkovými. 

Zprávu o připojení MČ Praha 10 k iniciativě MŽP #dostbyloplastu najdete zde:

https://www.praha10.cz/urad-mc/tiskove-zpravy-a-aktuality/artmid/4284/praha-10-snizuje-spotrebu-jednorazoveho-plastoveho-nadobi-a-obalu?articleid=2898

Info o kampani „Tak sešlápni, má to smysl“, je zde:

https://www.ave.cz/cs/o-spolecnosti/novinky/seslapnuti-ma-smysl-ave-cz-podporuje-v-kampani-efektivni-recyklaci-odpadu-1

Přiložené dokumenty