Aktuality z městské části

Senioři z Desítky pomohli při výcviku psů na vyhledávání COVID-19

V Domově seniorů Vršovický zámeček odhalovali služební psi Celní správy ČR onemocnění COVID – 19. Všichni testovaní klienti i zaměstnanci byli negativní, výsledky se stoprocentně shodly s předchozími PCR testy. Celní správa je v závěrečné fázi výcviku psů na objevování pozitivních osob na nový typ koronaviru.

Publikováno: 26.02.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Sociální oblast a zdravotnictví, Senioři, Koronavirus3370

Vršovický domov seniorů byl pro zkoušení metody zvolený na základě žádosti Hygienické stanice hl. m. Prahy. Tu vyřizovalo Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci (CSOP) v Praze 10, příspěvková organizace městské části, která domov provozuje.

„CSOP je první sociální organizací, v níž se tato metoda zkouší. Aktivita Centra mě velmi těší –  jsem rád, že jsme se mohli zapojit do výcviku psích profesionálů, a pomoci k rozvoji nové inovativní testovací metody,“ říká Michal Kočí (Piráti), radní pro sociální oblast, zdravotnictví a bezpečnost.

„Vybraní zaměstnanci a klienti podstoupili nejprve ráno pravidelné testování PCR metodou. Odpoledne pak dorazili čtyřnozí celníci, kteří dostali vzorky sterilní gázy otřené do pokožky a roušky podrobené několikaminutovému dýchání. Během deseti vteřin rozpoznali, zda je přítomný virus SARS-CoV-2,“ popisuje Eva Lexová, pověřená řízením CSOP. Výsledky se naprosto shodly s testy.

Středeční návštěva Celní správy byla pro seniory, kteří mají už téměř rok velmi omezené možnosti sociálních kontaktů, zároveň vítaným zpestřením. „Samotnou metodu by pak upřednostnili před současným, ne vždy příjemným stěrem z nosu,“ usmívá se Eva Lexová.

Kynologie Celní správy České republiky rozhodla o rozšíření aktivit psů o vyhledávání COVID-19 u lidí už vloni. V současné době je výcvik v závěrečné fázi a připravuje se první ostrá zkouška na Letišti Václava Havla.