Aktuality z městské části

Reakce MČ Praha 10 na rozhodnutí ÚOHS ve věci dílčích úprav budovy Vinice

Městská část Praha 10 se důrazně vymezuje proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který identifikoval údajné pochybení v procesu zadávání zakázek na dílčí úpravy budovy Vinice. Městská část Praha 10 chce zdůraznit, že rozhodnutí ÚOHS, které však MČ nemá prozatím k dispozici, bude mířit pouze na údajné nedodržení formálních pravidel zadávání veřejných zakázek. To lze dovodit z dosavadního průběhu řízení. Naopak vůbec nemíří na to, že by zakázka byla jakkoliv předražená nebo jinak finančně nevýhodná pro Prahu 10.

Publikováno: 07.10.2024
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Úřad MČ5401

Městská část Praha 10 se bude proti rozhodnutí aktivně bránit a zdůrazňuje, že postupovala v souladu s maximálně hospodárným a efektivním využitím veřejných prostředků v rámci možností, které zákon o zadávání veřejných zakázek dle názoru městské části poskytuje. Zejména možnost bez prodlevy zadat zakázku vlastní městské akciové společnosti bez soutěže. Městská část se při vypsání veřejné zakázky řídila zásadami transparentnosti, přiměřenosti, rovného zacházení a zákazu diskriminace. Rozhodnutí ÚOHS se týká čistě formálních záležitostí. ÚOHS nijak nerozporuje, že prostředky byly využity hospodárně.

Klientské úpravy budovy Vinice byly nutné a časově naléhavé, protože případné prodlevy by vedly k dalším zbytečným nákladům na údržbu staré radnice a současně placení nájmu budovy na Vinici. Snahou MČ Praha 10 tedy bylo minimalizovat přechodné období, kdy při procesu stěhování museli občané chodit na dvě místa, jelikož úřad fungoval jak ve Vršovicích, tak na Vinici.

MČ Praha 10 jednala s maximálním ohledem na veřejný zájem, přičemž veškeré práce byly realizovány za běžné tržní ceny, a to v rekordním čase. Desítce navíc není vytýkáno jakékoliv finanční pochybení. Městská část je tak ze strany ÚOHS paradoxně sankcionována za to, že postupovala hospodárně. 

MČ Praha 10 proto rozhodnutí ÚOHS kategoricky odmítá a je připravena nadále hájit svůj postup, jenž byl v souladu s jednáním řádného hospodáře i se zákonem. MČ Praha 10 je nadále odhodlaná pokračovat ve své práci ve prospěch svých občanů a zajistit, aby veřejné finance byly využívány účelně a efektivně.