Aktuality z městské části

Radní Prahy 10 podpořili drobné živnostníky. Nezvýšili jim nájem

Stovky drobných podnikatelů, kteří si pronajímají nebytové prostory v majetku městské části Praha 10, si mohou oddechnout. Radní v čele se starostkou Radmilou Kleslovou (ANO) totiž dnes rozhodli, že v letošním roce nebudou zvyšovat nájemné v nebytových prostorách. Pro řadu živnostníků to bude doslova záchrana.

Městské části a obce mají ze zákona možnost zvýšit nájemné podle toho, jak se změní index spotřebitelských cen za předcházející rok, tedy inflace. Ta v roce 2014 dosáhla 0,4 procent, o které by nyní radní mohli nájemné zvýšit. Ti se ale rozhodli tak neučinit.

„Jsem s drobnými živnostníky v každodenním kontaktu a vím, že zvýšení nájmu by pro řadu z nich byla velká rána. Pro nás je především prioritou, aby naši občané měli k dispozici kvalitního pekaře, řezníka či samoobsluhu,“ vysvětlila starostka Kleslová.

Podle zástupce starostky Petra Davida by zvýšení nájmů mohlo naopak přispět k tomu, že by radnice na nájemném vybrala méně peněz: „Zvýšený počet výpovědí z nájmu a žádostí o snížení nájemného evidujeme již nyní, valorizace nájmů by situaci ještě zhoršila,“ uvedl.