Aktuality z městské části

Praha 10 zná vítěze architektonické soutěže na zahradní restauraci s vyhlídkovou věží v Malešicích

Odborná komise hodnotila v rámci otevřené architektonické soutěže na novou zahradní restauraci s vyhlídkovou věží v Malešickém parku celkem 21 návrhů. Zvítězil návrh od švýcarského ateliéru Amont z Basileje. Jeho autorem je architekt Logan Michael Allen, se kterým spolupracovali Jonas Løland, Finn-Erik Nilsen a Dawid Roszkowski.

Publikováno: 17.06.2024
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Úřad MČ, Veřejné prostory5219

Cílem architektonické soutěže bylo vybrat nejlepší návrh zahradní restaurace s vyhlídkovou věží, která by doplnila potřebnou občanskou vybavenost parku. Její stavba je posledním chybějícím dílkem návrhu, podle kterého byl park před několika lety revitalizován. Nejde tedy o nový záměr, ale o dokončení rozdělané práce. Autor proměny Malešického parku byl navíc členem odborné architektonické komise,“ říká starosta městské části Martin Valovič a dále dodává: “V soutěži se nám sešla celá řada zajímavých koncepcí a všechny tři nejvýše oceněné návrhy mají vysokou kvalitu, kterou jsme očekávali.

 

Porota složená ze zástupců městské části a nezávislých architektů vybrala vítězný návrh architekta Logana Michaela Allena jako architektonicky i krajinářsky kvalitní odpověď na soutěžní zadání. Návrh se nejlépe vypořádal s požadovaným stavebním programem a zasazením stavby do stávající situace. Přestože jde o vizuálně atraktivní stavbu, která pravděpodobně přitáhne pozornost veřejnosti a stane se dominantou Malešického parku, svým výrazem a měřítkem je přiměřená danému místu.

Umístění objektu vhodně navazuje na současné stavby i cesty, respektuje hlavní urbanistické osy a zároveň ponechává dostatečně volný prostor pro různorodé využití. Spojení restaurace a vyhlídkové věže do jednoho objektu je efektní i efektivní řešení a zvolený architektonický a konstrukční výraz působí kompaktně a harmonicky. Ze všech stran bude zároveň poskytovat různé pohledy až poetického rázu.

Na druhém místě skončil návrh studia blue dot architecture a na třetím ateliéru NEXTLINE architekti. Dále byly vyplaceny dvě odměny pro návrhy, která zpracovala studia A plus a DBDA. Soutěž byla vypsaná jako otevřená. Všechny posuzované návrhy jsou zveřejněny v soutěžním katalogu na webu městské části a budou předvedeny na výstavě, která proběhne v následujících měsících. Městská část Praha 10 na přípravě soutěže spolupracovala s Českou komorou architektů a platformou CBArchitektura, která letos dostala prestižní cenu za výjimečný počin České ceny za architekturu.

Malešický park je původně přírodně krajinářský park o ploše cca 8,8 ha, který byl v rámci revitalizace přetvořen na park městský, s širokou nabídkou aktivit pro krátkodobou pasivní či aktivní relaxaci a rekreaci veřejnosti. Park, který byl revitalizován před 10 lety, je jednou z nejintenzivněji navštěvovaných oddychových lokalit v této části Prahy. Na pozemku plánovaném pro stavbu restaurace jsou v současnosti nevyužívané sklady.

 

Katalog architektonické soutěže – Zahradní restaurace s rozhlednou v Malešickém parku (PDF, 12 MB)