Aktuality z městské části

Praha 10 úspěšně umístila všechny děti do svých ZŠ pro školní rok 2024/2025

Městská část Praha 10 se letos úspěšně vypořádala s rostoucí poptávkou po základním vzdělávání, a to i přes výzvy, které s sebou přinášejí spádová turistika a neočekávané přírůstky počtu dětí ze zahraničí. Díky cílenému navyšování kapacit na několika základních školách se podařilo umístit všechny spádové děti pro nadcházející školní rok.

Publikováno: 21.08.2024
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Školství5358

V uplynulém roce Praha 10 systematicky pracovala na navyšování kapacit ve svých školách, aby byla schopna reagovat na demografické změny a potřeby rodin. Konkrétně došlo k rozšíření kapacit na třech základních školách – ZŠ Jakutská, ZŠ U Vršovického nádraží a ZŠ Karla Čapka. V prvních dvou jmenovaných bylo přidáno v každé až 30 nových míst pro prvňáčky, v ZŠ Karla Čapka se pak rozšířila o 21 nových míst. ZŠ Švehlova otevřela čtyři nové první třídy, čímž se podařilo významně zvýšit počet prvňáčků a zajistit, že všechny děti mají zajištěné místo ve škole.

„Jsme velice rádi, že i přes neférové jednání, jakým je spádová turistika, která způsobuje nespravedlivé a nerovnoměrné zatížení škol, se nám podařilo umístit všechny tzv. spádové děti v Praze 10. Spádová turistika představuje zbytečný problém, protože rodiče často účelově mění trvalé bydliště svých dětí s cílem zajistit jim místo ve vysněné škole, která podle jejich představ má být tou nejlepší. Tato představa však není podložena reálnými důkazy a jedná se o mystifikaci a také poškozování ostatních škol. Takové jednání způsobuje problémy při plánování kapacit, a nakonec může vést k tomu, že některé děti zůstávají bez místa ve své spádové škole,“ říká Ondřej Počarovský, radní pro školství Prahy 10.

Desítka nadále rozšiřuje kapacity škol

Praha 10 se také připravuje na další rozšiřování kapacit základních škol, aby byla schopna pokrýt rostoucí poptávku i v budoucnu. Do roku 2025 se plánuje rozšíření kapacity ZŠ Břečťanová o dalších 30 míst a významným krokem bude také otevření zrekonstruované ZŠ V Olšinách, která bude moci přivítat až 150 nových žáků z řad prvňáčků a dalších dětí z prvního stupně z jiných škol na území Prahy 10. Tyto kroky jsou součástí širšího plánu na zvýšení kapacity základních škol v Praze 10 až o 300 míst do roku 2026.

„Pravidelně zadáváme aktualizaci sociodemografické studie, abychom měli co nejpřesnější informace a přehled o tom, jak se bude vyvíjet počet žáků v příštích letech. Na základě těchto dat plánujeme a zajišťujeme kapacity ve školách. Pro nadcházející roky máme jasný plán, jak rozšířit kapacity a zajistit, že žádné dítě nezůstane bez místa ve škole,“ dodává Počarovský.

Vedení Prahy 10 také upozorňuje na nezbytnost systémové podpory ze strany hlavního města a státu, aby bylo možné dlouhodobě zajistit dostatečné kapacity a kvalitní vzdělávání pro všechny děti. „Do rozšiřování školských kapacit směřujeme maximum volných prostředků i finance získané v rámci takzvaných kontribucí, tedy finančního příspěvku investorů z výstavby nových bytových domů. Nyní spolu s ostatními pražskými starosty voláme po tom, aby se situace v pražském školství stala tématem vlády. Školství v metropoli je dlouhodobě podfinancované a Praha nedosáhne na potřebné dotace. To se musí změnit,“ říká starosta Martin Valovič.

„Zajištění dostatečných kapacit základních škol je pro nás prioritou, a to i přes všechny obtíže, které s sebou přinášejí aktuální demografický vývoj a spádová turistika. Budeme pokračovat v našich snahách o rozšiřování škol a hledání řešení, jak zajistit přístup ke kvalitnímu vzdělání pro každé dítě v naší městské části,“ uzavírá Počarovský.