Aktuality z městské části

Praha 10 si připomněla 70. výročí osvobození: uctila pamětníky a zaujala vojenským táborem

Desátá městská část zaujala celou zemi originálním programem k připomenutí 70. výročí konce války. Kromě koncertů a setkání s pamětníky návštěvníky zaujal zejména rozsáhlý vojenský tábor. Šeříky poseté náměstí se na dva dny proměnilo v autentické armádní plně vybavené ležení. Okolo 150 vojáků v historicky přesných uniformách, zbraně, ale i těžká vojenská technika včetně tanku, to vše bylo 8. a 9. května k vidění na Kubánském náměstí.

Praha 10 si připomněla 70. výročí osvobození: uctila pamětníky a zaujala vojenským táborem

Akci organizovala desátá městská část pod záštitou starostky Radmily Kleslová: „Chtěla bych vás tady všechny přivítat šeříkem. Lidé dříve říkali, že šeříky v květnu 1945 voněly nejlépe. Já si myslím, že voní stále i po 70 letech,“ přivítala návštěvníky. Starostka Kleslová zorganizovala i dojemné přivítání pamětníka Antonína Štíchy. Tomu na zaplněné náměstí přišel zasalutovat i celý vojenský pluk.

Zároveň všechny pozvala i na speciální výstavu: „Ve volnočasovém areálu Gutovka je výstava k Pražskému povstání tady z Vršovic, z Prahy 10. Tenkrát se holčička, které bylo 14 let, nebála a vzala fotoaparát a v květnových dnech pořídila fotografie, které se nám podařilo získat a můžete si je prohlédnout.“ Výstava je na Gutovce ještě stále k vidění, navštěvovat ji můžete až do 19. května.