Aktuality z městské části

Praha 10 posiluje operativní úklid ulic a veřejných prostranství

Desítka přichází od 1. 8. 2024 se zajištěním dlouhodobého operativního úklidu svých veřejných prostor. Své podněty k zajištění pořádku může zasílat samozřejmě i veřejnost. Hlavním cílem tohoto operativního úklidu je co nejrychleji odstranit znečištění a černé skládky z veřejných prostor.

Publikováno: 31.07.2024
Kategorie: Článek, Životní prostředí5326

Na území Desítky dochází v současnosti k postupné změně organizací odpovědných za péči o čistotu veřejných prostranství, zejména pak chodníků. Úklid chodníků na své náklady dosud zajišťuje ve veřejném zájmu převážně Městská část Praha 10. A to i na pozemcích ve výhradním vlastnictví hl. m. Prahy. Od loňského roku úklid na chodnících začala vykonávat v komplexnější podobě též Technická správa komunikací hl. m. Prahy, a.s., jejíž úklid je nově realizován formou dlouhodobého zasmluvnění s výhledem do roku 2030. Hlavní odpovědnost za čistotu v rámci komunikací a chodníků tak bude mít od konce letošního roku vlastník, tedy přímo hl. m. Praha. Městská část Praha 10 však hodlá i nadále mít významný vliv na čistotu chodníků a dalších veřejných ploch na svém území. Nově přichází radnice od začátku srpna se zajištěním dlouhodobého operativního úklidu svých veřejných prostor. Občané tak mohou nahlásit výskyt nepořádku a služba operativního úklidu zajistí jeho odstranění.
 

„Naše městská část si dlouhodobě zakládá na čistotě veřejných prostor a vynakládá v tomto směru významné veřejné prostředky. Optimalizace služeb a posílení operativního úklidu, který bude reagovat zejména na podněty veřejnosti, jsou tak dalším krokem vedení radnice směrem k čistým zpevněným i zeleným prostranstvím,“ říká radní Milan Maršálek, který má svěřenu gesci životního prostředí a udržitelnosti, a doplňuje návaznost na další aktivity radnice v oblasti odpadového hospodářství: „Služba operativního úklidu je součástí dlouhodobé kampaně MČ Praha 10 Desítka bez odpadu. Hlavní cíle zůstávají stejné: rychlá reakce na nepořádek ve veřejných prostorách a předcházení vzniku odpadů.“
 

Z tohoto důvodu probíhala v měsících druhého čtvrtletí letošního roku pilotní fáze projektu operativního úklidu veřejných prostranství, který pro městskou část nově zajišťuje její městská společnost PRAHA 10 - Majetková a.s. Radní již novinku projednali a jednomyslně schválili na svém červencovém jednání. Čistota veřejných prostor je prioritou celého vedení městské části.
 

„Na základě průběžných výsledků čtvrtletního pilotního projektu byla z naší strany navržena dlouhodobější smlouva na zajišťování těchto operativních úklidů po dobu 4 následujících let. Navržená doba kopíruje délku smluv do souběžně ve veřejném zájmu připravované veřejné zakázky doplňkového úklidu chodníků, vývozu odpadkových košů, úklidu psích exkrementů a zimního úklidu veřejných prostranství ze strany MČ Praha 10, kterou nyní úřad připravuje,“ vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí Martin Pecánek.
 

Navrhovaný systém operativního úklidu na Praze 10 je inspirován obdobnou službou, která probíhá na území MČ Praha 3. Základním cílem tohoto operativního úklidu je co možná nejrychlejší odstranění černých skládek a dalšího znečištění z veřejných prostranství. Typickou skládkou jsou např. pohozené pytle s odpadem, ale i různorodý volně ložený odpad – skříňky, kartony, oblečení, dřevěné desky, menší elektrospotřebiče (televizor, mikrovlnná trouba, sporák, lednička apod.). V návaznosti na vytíženost systému se počítá s odstraněním nahlášených odpadů u urgentních případů do 4 hodin. V ostatních případech pak nejpozději do druhého dne. Časový rozsah služby je od 9:00 do 17:00. Všechny uvedené časy jsou platné pro všední dny, resp. nejbližší následující všední den. Do svozu jsou zadávány skládky zjištěné při kontrolní činnosti pracovníků OŽP nebo zaevidované v systému hlášení závad (Munipolis, web MČ, emailový kontakt, vše viz: https://praha10.cz/e-sluzby/zavady-a-nedostatky). Přehledně také v aktualizované infografice. Operativní úklid ovšem nemůže zahrnovat odvozy rozsáhlých skládek a komplexní čištění soukromých veřejně přístupných pozemků. V těchto případech bude nadále požadavek na zajištění pořádku a čistoty předáván příslušným vlastníkům.  
 

„Úklid také nezahrnuje okolí nádob na tříděný odpad, kde je nastaven systémově ze strany hl. m. Prahy. Ve výjimečných případech ovšem není vyloučeno použití operativního úklidu i zde. Službu také využijeme při zajištění úklidu při větších akcích pořádaných ze strany městské části,“ doplňuje praktické výhody operativního úklidu Jaroslav Štěpánek, předseda Výboru pro životní prostředí Zastupitelstva MČ Praha 10. Jednání výboru probíhají veřejně zpravidla jedenkrát měsíčně a jeho členky a členové uvítají podněty veřejnosti nejen z oblasti čistoty a odpadů k dalšímu prodiskutování.