Aktuality z městské části

Praha 10 otevřela dětské hřiště Sobotecká po unikátní rekonstrukci

MČ Praha 10 ve čtvrtek 20. června otevřela kompletně zrekonstruované hřiště Sobotecká na desítkových Vinohradech. Výsledná podoba úprav této významné herní plochy vychází z dříve proběhlé participace z roku 2022, kdy architekt projektu do výsledné podoby zapracoval maximum podnětů a připomínek místních občanů. Proměna dětského prostoru proběhla z účelově vázaných prostředků soukromého dárce, které se radním městské části podařilo vyjednat v roce 2023.

Publikováno: 21.06.2024
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Dětská hřiště5229

Letos v lednu byla tato unikátní rekonstrukce dětského hřiště zahájena. Termín pro dokončení rozsáhlých prací byl naplánován na konec srpna, nicméně se podařilo práce uspíšit a dětské hřiště Sobotecká se otevírá již před letními prázdninami. Takto rychle se podařilo využít finanční dar ve výši bezmála 20 milionů korun, za kterým stojí místní soukromý dárce. Rekonstrukce proběhla na základě smlouvy o obstarání díla. MČ Praha 10 je vděčná za tuto inovativní a inspirativní spolupráci se soukromým sektorem, která může být příkladem dobré praxe v Praze i v ČR. „Děkujeme donátorovi za štědrý finanční dar na rekonstrukci dětského hřiště. Toto moderní hřiště nyní nabízí bezpečné a inovativní herní prvky, které podporují fyzickou aktivitu a kreativitu dětí. Nové vybavení splňuje nejpřísnější bezpečnostní normy a přináší radost a zábavu našim nejmladším obyvatelům,“ říká starosta Prahy 10 Martin Valovič.

Nové hřiště zůstává v režimu zamykání veřejné plochy přes noc. Na náklady městské části bude dokončena nová toaleta. Radnice vnímá některé připomínky k několika herním prvkům. Prostor bude ještě v průběhu letních prázdnin dokončován. Současně byla významná změna dopředu avizována a projednána s místní veřejností. Na otevření dorazila první den více jak stovka spokojených malých návštěvnic a návštěvníků s rodiči či prarodiči.

Také bych se rád přidal k poděkování soukromému investorovi hřiště Sobotecká, říká radní Milan Maršálek, který má v rámci své gesce životního prostředí a udržitelnosti dětská hřiště na starosti a doplňuje: „Jsem velice rád, že se vedle této vydařené akce podařilo v rámci rozpočtu městské části vyčlenit výrazně zvýšené prostředky na opravy dětských hřišť. Ve vedení městské části si uvědomujeme, že v součtu více jak sto dětských hřišť a sportovišť na našem území nelze opravit za jeden rok. Proto nyní realizujeme průběžný a dlouhodobý plán revitalizací desítkových hřišť a sportovišť.

Projektové práce připravoval a vedl Ateliér Partero, který je přední české krajinářské ateliéry s velmi kvalitní reputací ve veřejných i soukromých projektech. Za konzistentnost tvorby mluví mimo vlastních hotových prostorů i několik získaných ocenění od odborné veřejnosti. Příkladem je několik ocenění Park roku, 2010, 2014, 2021 nebo Zahrada roku (celkem 8x v období 2010–2022).