Aktuality z městské části

Pohled do nitra vily Karla Čapka – v září bude jasno o prodeji

Vilu Karla Čapka na pražských Vinohradech, o jejíž koupi vyjednává s majiteli radnice Prahy 10 dnes navštívil osobně její starosta Bohumil Zoufalík (Nez.). V průběhu září by měly být hotové znalecké posudky na rozsáhlý originální inventář vily i na budovu samotnou a zastupitelstvo pak rozhodne o dalším postupu.

Pohled do nitra vily Karla Čapka – v září bude jasno o prodeji
„Návštěva vily mě utvrdila v tom, že naše úsilí vilu koupit i s jejím inventářem má své zásadní opodstatnění. Čapkova pracovna vypadá jako kdyby ji spisovatel před pár dny opustil, stejně jako například prostory, kde se scházeli tzv.Pátečníci. Inventář je dokonalý – nechybí knihy, rukopisy, kresby, ale třeba také křeslo, v němž sedával prezident Masaryk,“ řekl po návštěvě starosta Zoufalík.
 
Pokud se Praze 10 podaří vilu koupit, ráda by zde vedle expozice a zpřístupnění veřejnosti  pořádala například diskusní večery, které by na tradici Pátečníků navázaly.
 
Jedná se o polovinu domu vily bratří Čapků postavené v letech 1924- 1925, kterou obýval a pracoval v ní Karel Čapek, jehož význam pro Prahu 10, ČR i Evropu činí z této nemovitosti unikát. Architektem vily byl neprávem opomíjený Ladislav Machoň, který svého času vedl i ateliér Jana Kotěry a do vítězného konce dovedl stavbu právnické fakulty UK a rekonstruoval barokní areál Klementina.
 
Podívejte se na exkluzivní fotografie přímo z návštěvy vily.