Aktuality z městské části

Na desítce začal neuhrazené pokuty vymáhat celní úřad

Od 1. června 2024 začala městská část Praha 10 využívat služby celních úřadů pro efektivní vymáhání pohledávek, které vznikají z neuhrazených pokut a nákladů řízení. Tento krok umožňuje Praze 10 lépe vymáhat své pohledávky, a to jak u tuzemských, tak zahraničních dlužníků, díky vysoké úspěšnosti a efektivitě celních úřadů v tomto procesu.

Publikováno: 15.07.2024
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Úřad MČ5315

Celní úřady působí jako obecní správci daní a zároveň plní roli exekučního orgánu podle zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů. Mají rozsáhlé pravomoci při vymáhání pohledávek, včetně využívání nástrojů tzv. vymáhání na silnici, což zahrnuje okamžitou úhradu nedoplatků na místě, pokud řidič nebo provozovatel vozidla neplní své závazky. Toto opatření výrazně zvyšuje efektivitu vymáhání, zejména u cizinců a opakovaných přestupců z České republiky.

Desítka není jediná
Praha 10 se přidala k dalším městským částem a obcím, které již tyto služby využívají. Při předávání pohledávek k vymáhání je klíčové zajistit si správné údaje, jako jsou datum nabytí právní moci a vykonatelnosti rozhodnutí, jméno a adresa dlužníka, případně obchodní firma, IČ a sídlo u právnických osob. Exekuční titul musí být opatřen konverzí, což je zajištěno zasláním rozhodnutí s doložkou právní moci prostřednictvím datové schránky s kvalifikovaným elektronickým podpisem odpovědné úřední osoby.

Úspěšnost vymáhání je vysoká
Celní úřad pro hlavní město Prahu je místně příslušný k zápisu nedoplatků u právnických osob se sídlem v Praze a fyzických osob s trvalým pobytem v Praze. V současnosti vymáhá neuhrazené pokuty pro 138 měst a obcí, přičemž prvními žadateli byly město Říčany a Městská policie Praha. Díky propracovanému softwaru a aktivním vymáhacím nástrojům jsou celní úřady v tomto procesu velmi úspěšné. Za prvních pět měsíců letošního roku vymohly 16 milionů Kč, které byly připsány na účty příslušných měst a obcí, včetně menších obcí s méně než 1 000 obyvateli.

Efektivita vymáhání pohledávek se zvýšila díky novele zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, a zákona č. 17/2012 Sb., o Celní správě České republiky. Tato legislativa umožňuje celníkům požadovat okamžitou úhradu nedoplatků po splatnosti na místě a v případě neuhrazení zabránit dalšímu pokračování v jízdě. Tento přístup významně snižuje obtížnost vymáhání pokut u zahraničních osob a notorických neplatičů z tuzemska.

Dělení vymožené částky
Pro obce a města je předávání rozhodnutí k vymáhání velmi jednoduché – stačí zaslat konvertované rozhodnutí s doložkou právní moci příslušnému celnímu úřadu. Celní úřady pak převezmou veškeré náklady spojené s vymáháním. U dopravních pokut se vymožená částka dělí mezi obec a státní rozpočet v poměru 70 % pro obec a 30 % pro státní rozpočet. Pro dlužníky je vymáhání také výhodné, neboť se po nich vyžaduje pouze uhrazení pokuty vyměřené městským úřadem bez dalších nákladů řízení, s výjimkou případů exekuce, kde jsou náklady stanoveny na 2 % zákonem.