Aktuality z městské části

Milionový „Zásobník“! MČ Praha 10 finančně podpoří projekty svých občanů

Milion korun letos vyčlení desátá městská část na projekty svých občanů. Do soutěže „Zásobník projektů – partnerství pro Prahu 10“ se může přihlásit kdokoliv starší 18 let, kdo má nápad, jak zlepšit život na Desítce. Přihlášky radnice přijímá od 21. do 28. února, každý projekt podpoří částkou až 50 tisíc.

Publikováno: 17.02.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Finance, Granty a dotace3598

„Zásobník“ se koná každoročně a občané ho využívají zejména na menší úpravy veřejného prostoru a pořádání sportovních, kulturních, sousedských či komunitních aktivit. „Může jít o jednorázové akce, jako závody, naučná procházka nebo bojovka v parku, ale také rádi podpoříme například provoz komunitních zahrad nebo jinou zajímavou a tvůrčí činnost. Podporujeme také vznik drobných venkovních prvků, které přispějí ke zlepšení veřejného prostoru,“ konkretizuje David Kašpar (VLASTA / STAN), místostarosta MČ Praha 10 pro školství, kulturu a sousedské aktivity.  

Rozpočet soutěže vršovická radnice oproti loňskému roku navýšila o 200 tisíc, namísto 800 tisíc tedy na podněty svých občanů letos vyčlení rovný milion korun. Změnou je i posun termínu: okénko pro žádosti se vloni otevíralo přibližně o měsíc později. „Dáváme tak lidem více času na přípravu projektů, termín pro jejich samotnou realizaci je totiž konec listopadu,“ vysvětluje místostarosta Kašpar, pro něhož je „Zásobník“ důležitým nástrojem, jak občany motivovat k zájmu o své nejbližší okolí. „Jsem toho názoru, že žádný dobrý nápad není malý. Jinými slovy, i drobný projekt za málo peněz může mnohdy výrazně přispět ke zlepšení života v nějakém místě. A o to víc, když se na něm podílejí lidé, kteří mají k dané lokalitě nejblíž. Tomu bych rád na Desítce pomohl,“ zdůrazňuje David Kašpar.

Všechny podané projekty posoudí pětičlenná odborná porota, 4. dubna vyhlásí výsledky a ještě do konce prvního pololetí letošního roku budou se všemi úspěšnými žadateli uzavřené smlouvy. Podrobnější informace k soutěži jsou na webu MČ Praha 10.  

Zapojování veřejnosti do rozvoje Desítky podporuje městská část dlouhodobě a koncepčně. „Zásobník“ doplňuje standardní dotační programy, které radnice vyhlašuje rovněž každoročně (na letošní rok je na ně vyčleněných 30 milion korun). Kromě toho vloni občany vyzvala k zaslání podnětů do akčních plánů, kterými městská část každoročně naplňuje svou desetiletou strategii udržitelného rozvoje, a sešlo se jí 112 podnětů. Průběžně se s občany potkává, například v rámci tzv. Strategie Tour, v níž bude letos na jaře opět pokračovat.